Srijeda, 17 travnja, 2024

Sud bračnom paru zabranio da djevojčici daju ime “Nutella”

Preporučeno

Ilustracija
Ilustracija

Ukoliko ste došli na ideju da vašu kćerku nazovete “umakom od čokolade i lješnjaka” ili da vašem prezimenu dodate riječ “jagoda”, možda ćete to moći uraditi negdje drugo u svijetu ali sud u sjevernom francuskom gradu Valenciennes takva imena nije odobrio, piše Anadolu Agency (AA).

Francuske dnevne novine “La Voix du Nord ” danas su objavile kako je sud u pomenutom francuskom gradu jednom bračnom paru koji je svojoj kćerki dao ime “Nutella” naredio da ime promijene u “Ella”. Pored toga, sud je naredio da “Strawberry” (jagoda) na francuskom jeziku “Fraise” bude preimenovana u “Fraisine”.

U obrazloženju presude, sud je naveo kako bi navedena imena mogla “ometati porodicu da živi normalan život”.

“Ime Nutella dato djetetu je suprotno interesu djeteta, a takvo ime može ga dovesti do zadirkivanja i omalovažavanja”, piše pored ostalog u sudskoj odluci.

Također, prema odluci suda, riječ “Fraise” za dijete također znači da će biti “žrtva izrugivanja što može imati samo negativan utjecaj na njega”.

Roditelji su na sudu kazali kako su svojoj kćerki htjeli dati “originalno ime” a djevojčica Nutella nije prisustvovala raspravi koja je održana u novembru prošle godine.

U Francuskoj roditelji imaju pravo da izaberu bilo koje ime za svoje dijete, sve dok ta imena nisu službeno zabranjena. Međutim, ukoliko službenik koji vrši registraciju imena djeteta primjeti da je ime suprotno interesu djeteta, dužan je obavijestiti tužioca.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Klanjana dženaza Amili, koja se sa sinom utopila u Sarajevu: Ostavila ceduljicu u kojoj je pisalo “kada nas pronađete nazovite mog babu Asima”

U Vukeljićima kod Busovače danas je klanjana dženaza Amili Šehović, majki koja je sa svojim sinom Salihom pronađena u...

Još vijesti za vas