Četvrtak, 18 travnja, 2024

Trovanje mališana: Kombijima koji prevoze hranu za djecu, vozi se namještaj, sredstva za čišćenje…

Preporučeno

U srijedu 22. aprila u večernjim satima na Infektivnu kliniku KCUS-a roditelji su doveli prvih 15 mališana koji su imali povišenu temperaturu, dijareju i povraćali su.

Dan poslije broj djece je iz sata u sat rastao, i pet dana poslije pregledana su ukupno 193 mališana, od čega je njih 51 zadržano na bolničkom liječenju, piše novinska agencija Patria.

Broj otrovane djece je daleko veći, obzirom da su se neki javljali u ambulante porodične medicine, ili radili nalaze u privatnim laboratorijama.

U četvrtak 23. aprila u 15 sati, nakon završenog inspekcijskog nadzora sanitarni inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove iz preventivnih razloga, kao i zbog hitnosti postupka, izdao je usmeno rješenje JU Djeca Sarajeva o privremenoj zabrani rada Centralne kuhinje na Mojmilu, u cilju mogućeg prekida lanca širenja zaraze, piše “NAP“.

Uzeto je i 12 briseva posuđa u kojem se vrši transport hrane, a izvršen je i pregled dva transportna vozila i pregled vozača, kojima je naređeno da ponove pregled na kliconoštvo.

Preliminarni rezultati mikrobioliške analize urađene na KCUS-u pokazali su da se radi o trovanju salmonelom.

U međuvremenu, na Infektivnu kliniku smještene su i dvije bebe, uzrast jaslice (do 18 mjeseci), te se tako ne može tvrditi da su isključivo rezanci sa pavlakom i jajima, koje su taj dana jela djeca u četiri sarajevska vrtića, doveli do trovanja.

Prema informacijama do kojih je došla Patria, dva kombija kojima se transportuju tzv. manirke sa hranom iz Centralne kuhinje na Mojmilu dezinficirana su i čišćena odmah ujutro 23. aprila, prije nego su sanitarni inspektori izvršili pregled.

Također, ovim kombijima osim hrane za djecu prevozi se doslovno sve, od namještaja do sredstava za čišćenje koja se koriste u vrtićima.

Kada je riječ o manirkama u kojima se nalazi hrana, njih vozači dovoze i spuštaju ispred ulaza u vrtiće, na zemlju gdje se također mogu pokupiti razne bakterije i prljavština, i onda kuharice izlaze i unose ih u kuhinje.

Iako su svi roditelji čija djeca idu vrtiće zabrinuta, na zvaničnoj web stranici JU Djeca Sarajeva ni slova nema o trovanju mališana. Posljednje što je stavljeno jeste uskršnja čestitka direktorice Mirjane Jovanović-Halilović, koja je inače rekla da neće podnijeti ostavku dok se ne utvrde svi detalji oko slučaja trovanja.

JU Djeca Sarajeva, svako malo, čak i u vrijeme Arzije Mahmutović bila je često u fokusu javnosti, i vezale su se za nju brojne afere i incidenti.

Prošle sedmice premijer KS Elmedin Konaković je poručuo da će odgovorni biti sankcionisani, dok je resorni ministar Elvir Kazazović zatražio hitne informacije od direktorice Jovanović-Halilović.

Upravni odbor JU Djeca Sarajeva, koji je jedini nadležan za smjenu menadžmenta, još uvijek se nije oglasio.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Od danas ponovo omogućene posjete u KCUS

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) bit će omogućene od danas, svakog dana od 15 do...

Još vijesti za vas