Subota, 20 travnja, 2024

Bankrot Grčke ne bi imao posebne negativne efekte po BiH

Preporučeno

Profesor na Katedri za finansije Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Fikret Hadžić izjavio je danas za Fenu da ne očekuje posebne negativne efekte eventualnog bankrota Grčke na Bosnu i Hercegovinu.

Pojasnio je da će BiH dijeliti sudbinu Evropske unije, odnosno eura za koji je vezana konvertibilna marka (KM), ali da to neće imati naročit utjecaj na bh. finansijski sistem.

Hadžić je naveo da efekt ovakvog razvoja situacije u Grčkoj na vrijednost eura trenutno ne može znati ni Evropska centralna banka i da se radi o ozbiljnom problemu za njih, te da će opcija koju je izabrala Grčka izazvati nestabilnost čije je posljedice sada teško predvidjeti.

Istakao je da je izvjesno da će doći do pada vrijednosti dionica na berzama i jačanje drugih valuta u odnosu na euro, ali da postojanje te valute neće biti ugroženo.

I savjetnik za makroekonomski sistem u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Igor Gavran smatra da bi bankrot Grčke imao značajne posljedice na Evropsku uniju, a primarno na samu eurozonu čiji je Grčka član, te da bi rezultirao padom vrijednosti eura što bi posljedično značilo jednako smanjenje i vrijednosti konvertibilne marke.

Dodao je da bi bilo izvjesno i slabljenje berzanskih indeksa, te destabiliziranje ukupne eurozone, no u kolikoj mjeri i trajanju u ovom trenutku je nemoguće predvidjeti jer, uostalom, još čak nije sigurno ni da će se oficijelni bankrot dogoditi ni da li je trenutno stanje “zatišje pred buru” ili “igra nerava” prije neke nove runde pregovora ili nekog drugačijeg kompromisa.

S obzirom na to da su ekonomski odnosi Bosne i Hercegovine i Grčke na niskom nivou i uglavnom se svode na vanjskotrgovinsku razmjenu također malog obima, Gavran vjeruje da nema bojazni od većih direktnih efekata na bh. ekonomiju.

Naglasio je da bi posredni efekti destabilizacije eurozone i EU mogli biti negativni, međutim, eventualno slabljenje eura bi značilo i “pojeftinjenje” bh. izvoza na tržišta izvan EU, što je pozitivno i značajna prilika za unapređenje izvoza, a da li bi taj pozitivni efekt prevladao negativne i kakav će razvoj situacije biti u narednom periodu ipak je još nemoguće sagledati dok situacija nije konačna i nisu iscrpljenje sve opcije za rješenje.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Strujni udar Vlade FBiH: Poskupljenje struje najviše će pogoditi porodice s većim brojem djece

Kao jedinstvena organizacija koja zastupa i štiti interese porodica s troje ili više djece u FBiH a povodom najave...

Još vijesti za vas