Iz minute u minutu     14:55 / 13.09.2017.    
Autor: Avaz.ba


Amel Sejfović će biti prebačen u KPZ Zenica

Amel Sejfović, koji je 3. septembra pobjegao iz Kazneno-popravnog zavoda “Miljacka”, a koji je uhapšen 11. septembra u selu Buci kod Visokog, bit će prebačen u KPZ Zenica, saznaje Avaz.ba.

Naime, nakon hvatanja Sejfovića Kantonalni sud u Sarajevu pred kojim se vodi postupak u predmetu „Raiffeisen banka“ nije donio odluku o premještanju bjegunca iz KPZ-a Sarajevo u KPZ Zenica, te je prijedlog Sudu uputilo Tužilaštvo KS.

Nakon toga donesena je odluka da bude premješten u Zenicu.

Podsjećamo, odmah nakon što je pobjegao pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo (KS) pod nadzorom Tužilaštva KS, su krenuli u potragu za odbjeglim Sejfovićem.

Nedugo nakon toga, uslijedila su hapšenja osoba za koje postoji sumnja da su Sejfoviću pomogle u bjekstvu. Od samog bijega postojale su indicije da se Sejfović nalazi u okolini Visokog.

Nakon što je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH ga locirala, u potragu za odbjeglim Sejfovićem, MUP-u Kantona Sarajevo, agenciji koja je predvodila aktivnosti, pridružili su se MUP-ovi Zeničko-dobojskog i Srednjobosanskog kantona, Federalna uprava policije, SIPA i Granična policija BiH. Utvrđeno je da se Sejfović skrivao u blizini telekomunikacijskih repetitora kod Visokog. Uslijedila je akcija detaljne pretrage terena u mjestima Tušnjići, Gorani, Stjena gora, Tušnjička korita, Zagorice i Završje na području općina Visokog i Kiseljaka.

Budući da je tokom skrivanja koristio više SIM kartica i mobilnih telefona, ali i zbog konfiguracije terena, bilo je otežano njegovo preciznije lociranje. Prilikom intenzivne pretrage, na različitim lokacijama pronađena je hrana, garderoba, automatska puška, mobilni aparati i SIM kartice. S obzirom da je mjesto Buci bilo operativno pokriveno od strane pripadnika MUP-a KS i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, prekjučer oko 11.45 sati, Sejfović – naoružan pištoljem, uočen je kako pretrčava ulicu u pomenutom naselju. Kada je primijetio policijske službenike, skotrljao se niz liticu u korito rijeke Fojnice i nastavio bježati. Međutim, upao je u policijsku zasjedu nadomak vodenice, odbacio je pištolj i mobilni telefon te je nakon toga i uhvaćen.

Općinski sud u Sarajevu do sada je, a na prijedlog Tužilaštva KS, odredio pritvor za sedam osoba. Oni se sumnjiče da su Sejfoviću pomagali u bjekstvu. U ovom predmetu, Sejfović osumnjičen je za krivično djelo bijeg osobe kojoj je oduzeta sloboda..


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.