Četvrtak, 28 svibnja, 2020

Brkić: Razvijati svijest o potencijalima bh. dijaspore

Nemojte propustiti

I Sarajevo pokleklo: Otkrivena jedna novozaražena osoba koronavirusom, još 19 pozitivnih iz tešanjskog klastera

U posljednja 24 sata na KCUS-u je, kako smo već objavili, 225 uzoraka, a 19 ih je bilo pozitivno...

Grad u BiH postaje novo žarište: Od jučer još 19 zaraženih koronavirusom

Svi zaraženi imaju blage simptome, ali bez obzira na to do jučer je 12 osoba bilo na infektivnom odjelu...

Narode, navali: Od večeras počinju s radom ugostiteljski objekti u zatvorenom prostoru i tržni centri; Šiša barovi još uvijek zatvoreni!

Naredbu o zatvaranju tržnih centara Federalni štab civilne zaštite donio je 18. marta, nakon proglašenja stanja nesreće zbog pandemije...

Isti kao oni koje je nabavila Srebrena malina? Pogledajte kakvi su respiratori iz Emirata stigli u Sarajevo!

- Kao pomoć iz UAE u BiH je stiglo 40 respiratora, 100.000 testova na COVID-19, 5.000 kompleta za zaštitu,...

Neophodno je razviti svijest o potencijalu dijaspore – ukazala je danas zamjenica gradonačelnika Banje Luke Jasna Brkić.

-U izobilju imamo i pameti i iskustva onih koji mogu i rado će doći u našu zemlju. Spremni smo i dalje da razgovaramo i iskoristimo i ovakve mogućnosti da u kontaktima s privrednicima, ljudima koji dolaze ili su porijeklom s ovih prostora i žele ulagati stvaramo uslove da svi mi bolje živimo – kazala Brkić.

Obraćajući se učesnicima Trećeg biznis foruma bh. dijaspore “BHdiaFor 2015“ istakla je da je Banja Luka otvoren grad koji je već duže svjestan potrebe i šanse da ostvaruje kontakte s dijasporom.

-To se i ostvaruje razgovorima s poslovnim ljudima u okviru manifestacije “Vezeni most“, zatim redovnim kontaktima s predstavnicima komora, strukovnih udruženja i vrlo pažljivo osluškujemo šta je to što poslovni ljudi i predstavnici naše dijaspore očekuju od Grada da napravi kako bi oni došli i ostali ovdje – rekla je Brkić.

Dodala je da ono što kao jedinica lokalne samouprave u okviru svojih zakonskih ovlaštenja može da napravi, to i čini.

-Na tom zadatku, Grad je u 2015. godini ispunio uslove i dobio certifikat povoljnog poslovnog okruženja, koji potvrđuju da smo dobro organizovana, transparentna i efikasna jedinica lokalne samouprave koja želi da stvori pretpostavke za bolji razvoj poslovnih aktivnosti u ovom gradu. Dajemo direktne podsticaje, pomažemo realizaciju projekata i u poljoprivredi, i u proizvodnji, smanjili smo visinu određenih taksi i naknada, osnovali Inovacioni centar uz podršku vlade Norveške, i još mnogo toga – istakla je.

Zaključila je da je u stvaranju infrastrukture potrebne za realizaciju poslovnih aktivnosti – Grad osnovao Poslovnu zonu u Ramićima, koja uređuje i priprema zemljište za realizaciju svih vidova investicija.

Na Trećem biznis forumu bh. dijaspore “BHdiaFor 2015“ je prisutno oko 150 učesnika iz oko 20 zemalja.

Kako je najavio organizator, Asocijacija “Naša perspektiva“, uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u BiH, na skupu će biti prezentovani investicioni projekti, potencijalne poslovne saradnje s dijasporom, primjeri dobre prakse investicija dijaspore u raznim sektorima, iskustva drugih zemalja u radu s dijasporom, i slično.

Poseban fokus Foruma je na sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, informacione tehnologije i poslovnog savjetovanja, logistike i lanaca snabdijevanja, te obnovljivih izvora energije.

Opći ciljevi foruma su, prema izjavi organizatora – stimuliranje investicija od članova zajednice dijaspore u BiH i poslovne saradnje između domaćih kompanija i kompanija čiji su vlasnici, ili u kojima rade, članovi zajednice bh. dijaspore.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Objavljeni detalji velike akcije u Bijeljini i fotografija starlete iz policije: Poznata imena uhapšenih, terete se i za prostituciju

Sva navedena lica se saslušavaju u svojstvu osumnjičenih i svjedoka, a osumnjičeni su za krivična djela nedozvoljena proizvodnja i...

Nenošenje maske, nepoštivanje socijalne distance… Skoro dva miliona maraka kazni slilo...

U nekim slučajevima, osim novčanih kazni, policajci su i privodili nesavjesne građane. Radi se o povratnicima u vršenju krivičnih djela. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona...

“Nisam imao priliku vidjeti ovako nešto”: Hercegovac ubio zmiju dugu skoro...

- Naišao sam na neke komentare kako to nisamo smo učiniti, no, što da je došla blizu djece i onih koji se tu često...

Izbjegnite sankcije i neugodnosti: Važne preporuke za ponašanje u tržnim centrima

Štab Federalne uprave civilne zaštite stavio je na sinoć održanoj sjednici van snage naredbe kojima je bio zabranjen rad tržnim centrima i i ugostiteljskim...

Po zahtjevu vlasnika Fikreta Hodžića: Sud Bosne i Hercegovine odobrio “Srebrenoj...

Kako je jučer potvrdio Ratko Kovačević, portparol UIOBiH, Hodžić treba da uplati 265.131 KM obaveza po osnovu uvoznih dažbina za 20 respiratora. Sud Bosne i...

Možda vas zanima i ovo