Brkić: Razvijati svijest o potencijalima bh. dijaspore | | Bh-index

Brkić: Razvijati svijest o potencijalima bh. dijaspore

Društvo    Datum: 09.10.2015.    
Autor: Fena


Neophodno je razviti svijest o potencijalu dijaspore – ukazala je danas zamjenica gradonačelnika Banje Luke Jasna Brkić.

-U izobilju imamo i pameti i iskustva onih koji mogu i rado će doći u našu zemlju. Spremni smo i dalje da razgovaramo i iskoristimo i ovakve mogućnosti da u kontaktima s privrednicima, ljudima koji dolaze ili su porijeklom s ovih prostora i žele ulagati stvaramo uslove da svi mi bolje živimo – kazala Brkić.

Obraćajući se učesnicima Trećeg biznis foruma bh. dijaspore “BHdiaFor 2015“ istakla je da je Banja Luka otvoren grad koji je već duže svjestan potrebe i šanse da ostvaruje kontakte s dijasporom.

-To se i ostvaruje razgovorima s poslovnim ljudima u okviru manifestacije “Vezeni most“, zatim redovnim kontaktima s predstavnicima komora, strukovnih udruženja i vrlo pažljivo osluškujemo šta je to što poslovni ljudi i predstavnici naše dijaspore očekuju od Grada da napravi kako bi oni došli i ostali ovdje – rekla je Brkić.

Dodala je da ono što kao jedinica lokalne samouprave u okviru svojih zakonskih ovlaštenja može da napravi, to i čini.

-Na tom zadatku, Grad je u 2015. godini ispunio uslove i dobio certifikat povoljnog poslovnog okruženja, koji potvrđuju da smo dobro organizovana, transparentna i efikasna jedinica lokalne samouprave koja želi da stvori pretpostavke za bolji razvoj poslovnih aktivnosti u ovom gradu. Dajemo direktne podsticaje, pomažemo realizaciju projekata i u poljoprivredi, i u proizvodnji, smanjili smo visinu određenih taksi i naknada, osnovali Inovacioni centar uz podršku vlade Norveške, i još mnogo toga – istakla je.

Zaključila je da je u stvaranju infrastrukture potrebne za realizaciju poslovnih aktivnosti – Grad osnovao Poslovnu zonu u Ramićima, koja uređuje i priprema zemljište za realizaciju svih vidova investicija.

Na Trećem biznis forumu bh. dijaspore “BHdiaFor 2015“ je prisutno oko 150 učesnika iz oko 20 zemalja.

Kako je najavio organizator, Asocijacija “Naša perspektiva“, uz podršku Ambasade Kraljevine Norveške u BiH, na skupu će biti prezentovani investicioni projekti, potencijalne poslovne saradnje s dijasporom, primjeri dobre prakse investicija dijaspore u raznim sektorima, iskustva drugih zemalja u radu s dijasporom, i slično.

Poseban fokus Foruma je na sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije, informacione tehnologije i poslovnog savjetovanja, logistike i lanaca snabdijevanja, te obnovljivih izvora energije.

Opći ciljevi foruma su, prema izjavi organizatora – stimuliranje investicija od članova zajednice dijaspore u BiH i poslovne saradnje između domaćih kompanija i kompanija čiji su vlasnici, ili u kojima rade, članovi zajednice bh. dijaspore.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.