Članovi Predsjedništva BiH moraju dolaziti na sjednice ili im prijeti ‘samoostavka’ – Bh-index

Članovi Predsjedništva BiH moraju dolaziti na sjednice ili im prijeti ‘samoostavka’

Izdvojeno    Datum: 10.10.2018.    
Autor: dnevni-list.ba

Novoizabrani članovi Predsjedništva BiH, Foto: Dnevni listNažalost, bh. političari u protekle četiri godine nisu uspjeli izmijeniti Izborni zakon BiH, pogotovo se nisu ni primaknuli ideji o izmjeni Ustava BiH, iako su svjesni brojnih kontradiktornosti, nelogičnosti, pa i diskriminacija, kao i neprovođenja presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Stoga se prisjetimo što piše u aktualnom Ustavu BiH.

Prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH se sastoji od tri člana, jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, koji se biraju neposredno sa područja Federacije BiH, i jednog Srbina koji se bira neposredno s područja Republike Srpske. Tako u članku V., točki 1. stoji da se “članovi Predsjedništva biraju neposredno u svakom entitetu (tako da svaki glasač glasa za popunjavanje jednog mjesta u Predsjedništvu), u skladu sa izbornim zakonom kojeg donosi Parlamentarna skupština”.

Kada je riječ o nadležnostima Predsjedništva BiH, a uspoređujući iste propisane Ustavom, može se kazati da su mnogi kandidati za Predsjedništvo BiH tijekom predizborne kampanje često populistički istupali, promovirajući ideje koje uopće nisu u nadležnosti člana Predsjedništva BiH.

Prema Ustavu BiH, Predsjedništvo je nadležno za imenovanje veleposlanika i drugih međunarodnih predstavnika BiH, od kojih najviše dvije trećine mogu biti odabrani s područja Federacije. Također, nadležni su za predstavljanje BiH u međunarodnim i europskim organizacijama i institucijama i traženje članstva u onim međunarodnim organizacijama i institucijama u kojima BiH nije članica. U njihovim ovlastima je i vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora BiH, otkazivanje i, uz suglasnost Parlamentarne skupštine, ratificiranje takvih ugovora.

Preporučeno za vas:  Inspektori upali u lokal i zapečatili automate za igre na sreću

Tročlano Predsjedništvo BiH izvršava odluke Parlamentarne skupštine, predlažu godišnji proračun Parlamentarnoj skupštini, uz preporuku Vijeća ministara, podnose izvješće o rashodima Predsjedništva Parlamentarnoj skupštini na njen zahtjev, ali najmanje jedanput godišnje, a koordiniraju prema potrebi s međunarodnim i nevladinim organizacijama u BiH.

Ustavni sud BiH odlučuje o (ne)sposobnosti člana Predsjedništva

Zanimljive su i neke stavke o članovima Predsjedništva BiH u Izbornom zakonu BiH, u poglavlju o Predsjedništvu BiH.

Naime, član 8.5 propisuje da, ukoliko član Predsjedništva tijekom 12 mjeseci izostane s jedne trećine redovitih sjednica Predsjedništva, smatrat će se da je dao ostavku. ili da o nesposobnosti za vršenje dužnosti člana Predsjedništva odlučuje Ustavni sud BiH (članak 8.7) ili da Ustavni sud BiH može odlučiti i o privremenoj nesposobnosti člana Predsjedništva za obavljanje dužnosti (član 8.8), koga potom na dužnosti zamjenjuje zamjenjujući član Predsjedništva, piše Dnevni list.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.