Politika         Objavljeno: 17:21 / 06.12.2017.
Autor: Klix.ba


Cvijanović: EU nikoga nije nagradila za lijenost, pa neće ni BiH

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da BiH može napredovati prema EU samo ispunjavajući obaveze i djelujući sinhronizovano, te poručila da EU, nikada nikoga nije nagradila za lijenost, pa sigurno neće ni zemlju kao što je BiH.

“Zagovornik sam teze da ovdje treba jako povezati stvari na unutrašnjem planu na način da se poštuje mehanizam koordinacije, a to znači da se kreće prema EU sinhronizovano i organizovano u redu, a ne u neredu, kao što je to do sada bio slučaj”, rekla je Cvijanović Srni komentarišući izjavu evropskog komesara za preogovore o proširenje EU Johanessa Hahna da nema članstva u Uniji bez rada.

Cvijanović je navela da je za nju sasvim očekivana Hahnova poruka da status kandidata EU nije besplatan ručak i nešto što se može dobiti bez rezultata.

“U svakom slučaju ne možete dobiti nikakav privilegovan status. To nikad nije dobila nijedna država. Propisana su pravila i uslovi koji se moraju realizovati, a to su stvari opšteg karaktera”, rekla je Cvijanović.

Možda vas zanima i ovo:  SDA najavila smjenu kompletnog Općinskog odbora zbog Gutića

Ona je napomenula da je kretanje prema EU dobrovoljan proces, koji podrazumijeva aktivno učešće i da, nakon što budu postignuti rezultati, Unija odluči da je neka zemlja spremni da bude, bilo kandidat, bilo punopravna članica.

Prema njenim riječima, postoje specifični uslovi koji se dodjeljuju za pojedinačne zemlje ili za grupu zemalja, i takvih specifičnosti ima i kada je riječ o zapadnom Balkanu.

“Ali, da neko dobije neki povlašteni položaj i da bude nagrađen za lijenost ili za neefikasnost, to tako ne funkioniše u EU, čak ni sada kada je oštećena, uzdrmana i malo slabije pozicionirana nego ranije”, naglasila je Cvijanović.

Ona ističe da pri tome treba imati u vidu da EU ima diskreciono pravo da donosi političku odluku i da može, kada prepozna neke napore, omogućiti da se na jednostavniji način dođe do krajnjih odluka.

“Ali, to nipošto ne znači da možete da preskočite obaveze koje su vam propisane, niti se može desiti da budete zaglavljeni ili blokirani u određenom procesu, a onda se neko pravi slijep i kaže – vi ste bili odlični, pa ste to ostvarili”, rekla je Cvijanović.

Možda vas zanima i ovo:  Dodik za RTS: Neću ići u Sarajevo ako bude provokacija, ja sam čovjek koji to ne trpi

Ona je napomenula da se, nažalost, u BiH često dešava da jedan nivo vlasti nešto izvrši, a neki drugi blokira, kao što je slučaj sa Zakonom o akcizama.

“Recimo, Republika Srpska izvrši sve svoje obaveze, Federacija BiH je skoro izvršila ili je na dobrom putu da to bude završeno, a onda imate gnjavažu koja traje godinu dana na nivou BiH zato što ne može da prođe neki zakon koji je propisan. Netačno je ono što tvrde pojedinci iz nekih parlamentarnih stranaka, kao što je SDS, da takva obaveza nije postojala. Moguće je da oni to nisu dobro čitali kada su imali priliku da se bave time”, rekla je Cvijanović.


Adnow marketing

loading...

Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.