Dobre vijesti za vlasnike četverotočkaša: Od iduće godine registracija još jeftinija u ovom dijelu BiH – Bh-index

Dobre vijesti za vlasnike četverotočkaša: Od iduće godine registracija još jeftinija u ovom dijelu BiH

Auto novosti    Datum: 10.09.2018.    
Autor: Srpskainfo.com

Ilustracija, Foto: ArhivZbog liberalizacije tržišta autoosiguranje će dadatno pojeftiniti, vjerovatno za desetak odsto, ali osiguravatelji upozoravaju na rizik od grčkog scenarija.

Najavljuje to direktor Agencije za osiguranje RS Slaven Dujaković, ističući da je sve to dio pripreme osiguravajućih kuća za liberalizaciju tržišta, koja će u ovoj oblasti uslijediti za dvije godine, piše Srpskainfo.

Tada će osiguravajuća društva početi slobodno da formiraju svoje cijene, umjesto da, kao do sada, Agencija propisuje jedinstveni premijski sistem i cjenovnik za obavezno autoosiguranje.

– Sada je napravljen prvi korak i postepeno ćemo naša društva da pripremamo, da nauče da rade sa manjom cijenom premije, da ne bismo dočekali da, kao u Hrvatskoj, ostane odjednom 1.000 ljudi bez posla, a da se neka društva moraju zatvoriti, kada nastupi liberalizacija tržišta – kaže Dujaković.

Sadašnje smanjenje premije za deset odsto za osiguravajuća društva znači oko 16 miliona KM manje prihoda.

– Mislim da će osiguravajuća društva i dalje moći da obavljaju svoju osnovnu funkciju, a to je isplata odštetnih zahtjeva. I kod liberalizacije je važno da se ne dođe u situaciju da to bude ugroženo, a bitno je i da se zaštite društva od situacije da u tržišnoj utakmici propadaju – kaže predsjednik Udruženja društava za osiguranje RS Milomir Durmić.

Preporučeno za vas:  Nova europska pravila: Ovo će biti obavezno u svim vozilima

Po njegovim riječima, kada dođe vrijeme za liberalizaciju tržišta treba očekivati i drugačiji princip obračuna premije, odnosno da će premije biti različite, u zavisnosti od grupe vozača ili regije, umjesto da je ona, kao sada, administrativno određena i za sve ista.

Premije tako prilagođavaju potrošačima i utvrđuju se u skladu sa procjenom rizika, kažu osiguravatelji.

Upozoravaju da se u tom procesu svi moraju ponašati odgovorno i racionalno, podsjećajući da je u Grčkoj i još nekim zemljama enromno snižavanje cijena dovelo do kraha tržišta osiguranja i intervencija države.

Iskustva zemalja u okruženju pokazuju da sa liberalizacijom tržišta dolazi i do pada cijena osiguranja, jer se društva na taj način bore za klijente.

– Po tim iskustvima, kada je nastupila liberalizacija u prvoj godini je bilo nekih 20 do 25 odsto smanjivanja premijskog sistema – kaže Milomir Durmić.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.