Iz minute u minutu    Datum: 03.04.2014.    
Autor:


Ekolozi tvrde da termoelektrana stanari može da oteža put BiH ka EU

te stanari

Međunarodni pravni eksperti upozoravaju da bi planirane nove termoelektrane na lignit mogle prouzrokovati veoma skupo kršenje EU zakonodavstva – tvrde iz banjalučkog Centra za životnu sredinu.

Najmanje pet novih termoelektrana (TE) na lignit na Balkanu, uključujući TE Stanari, rizikuju kršenje zakonodavstva Evropske unije o zagađenju, preciznije EU Direktive o industrijskoj emisiji (IED), čak i prije nego što počnu proizvoditi električnu energiju, upozorava se u objavljenom izvještaju pravne organizacije Frank Bold.

Zbog novih obaveza u Ugovoru o Energetskoj zajednici, usvojenih u oktobru 2013. godine, nove termoelektrane u zemljama Energetske zajednice, uključujući Bosnu i Hercegovinu, morat će od 2018. godine da poštuju najnovije zakonodavstvo Energetske zajednice o kontroli zagađenja – Poglavlje III Direktive o industrijskoj emisiji.

-Ovo u praksi znači da postoji visok rizik od nepredviđenih dodatnih troškova za investitore u ova postrojenja, kao i za potrošače električne energije, jer postoji šansa da će izvođači radova morati u zadnjem trenutku da prave tehnološke izmjene da bi osigurali usklađenost s IED. Ono što Vlade u regiji moraju da shvate je da ne postoji način da se zaobiđu zahtjevi IED za nove termoelektrane nakon 2018. godine i da bi ih nedostatak dugoročnog planiranja mogao skupo koštati kasnije – rekla je Kristina Šabova iz organizacije Frank Bold.

U izvještaju koji je napravila organizacija Frank Bold navodi se pet termoelektrana na lignit na zapadnom Balkanu koje se nalaze u sličnoj situaciji.

-Međutim, u Bosni i Hercegovini se nalazi najveći broj novih postrojenja koja nisu u skladu s Direktivom o industrijskoj emisiji. Prekršaji su najgori u termoelektrani na lignit u Stanarima, a koja je trenutno u izgradnji – navode iz ovog centra.

U ekološkoj dozvoli za ovu termoelektranu, kako dodaju, dozvoljeni nivoi emisija SO2, NOX i prašine su 2-3 puta viši čak i od trenutno obavezujućeg zakonodavstva Energetske zajednice (IED donosi strožije standarde).

Ovo je dovelo do službene žalbe predane sekretarijatu Energetske sajednice od strane Centra za životnu sredinu iz Banje Luke, u januaru ove godine. Žalba je trenutno u procesu razmatranja.

Pippa Gallop iz organizacije CEE Bankwatch Network dodaje da bi “vlade na Balkanu trebale uzeti u obzir i to da IED nije kraj priče: države koje žele da se pridruže EU mogu očekivati dodatne promjene EU zakonodavstva o životnoj sredini i klimi koje će skoro sigurno uticati na investicije u ugalj.

Također, u cijeloj regiji, vlade i investitori trebaju da shvate da izgradnja novih termoelektrana na ugalj više nije dobra investicijska opcija, uzimajući u obzir rizike za klimu, zdravstvene troškove i visoku stopu neuspjeha ovakvih projekata.

-Osim TE Stanari, upitna je usklađenost i planiranog trećeg bloka TE Ugljevik. Iako se u studiji uticaja na životnu sredinu i ekološkoj dozvoli navodi da će termoelektrana biti u skladu sa propisanim normama iz IED, nigdje nije pružena informacija o tome da li će predložena tehnologija za kontrolu zagađenja biti dovoljna da postigne ovu usklađenost. Ovo je zabrinjavajuće jer nastavak realizacije projekata koji krše IED će imati velik i dugoročan uticaj na zdravlje ljudi i kvalitet životne sredine, kao i finansijske posljedice po budžete oba entiteta u BiH – zaključuje u saopćenju Igor Kalaba iz Centra za životnu sredinu.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.