Auto industrija     19:19 / 03.05.2017.    
Autor: Agencije


Ford Motor, General Motors i Toyota bilježe pad prodaje u SAD-u

Ford Motor, General Motors i Toyota zabilježili su veći pad prodaje automobila u SAD-u nego što su predvidjeli analitičari, pa je sve izglednije da će podaci o ukupnoj prodaji u aprilu pokazati četvrti mjesec uzastopnog smanjenja potražnje.

Fordove isporuke automobila i lakih kamiona opale su prošlog mjeseca 7,1 posto, prodaja General Motorsa (GM) je smanjena 5,8 posto, a Toyotina 4,4 posto, prenosi Bloomberg.

Sva tri preduzeća su prijavila manju prodaju putničkih automobila, uključujući modele Ford Fusion, Chevrolet Malibu i Toyota Prius sedan.

Usporavanju prodaje u SAD-u možda doprinose veće cijene automobila, navodi njujorška agencija.

Prosječna cijena novih automobila u Sjedinjenim Državama je porasla približno 2,0 posto u protekloj godini.

To je poskupljenje koje je veći broj kupaca možda mogao podnijeti kada su troškovi zaduživanja bili niski i uslovi kreditiranja relaksirani, što je skuplje kamione i SUV vozila činilo dostupnijim.

Analitičari su predvidjeli da će godišnja dinamika američke prodaje automobila, prilagođena za sezonska kretanja, vjerovatno pokazati usporavanje u aprilu na oko 17,1 milion prodatih jedinica sa 17,4 miliona u istom mjesecu prošle godine.

Očekuje se da će Fiat Chrysler Automobili i Honda Motor izvijestiti o najvećem padu prodaje, većem od 5,0 posto kod obje kompanije pojedinačno.

Isporuke automobila u SAD-u su padale u svakom od prva tri mjeseca ove godine, pri čemu u martu 1,5 posto, navodi istraživačka kompanija Autodata.

Ukoliko je pad nastavljen i tokom aprila, to će učiniti još realnijim predviđanja o prvom godišnjem smanjenju američkog tržišta automobila od 2009. godine, navodi Bloomberg.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.