Iz minute u minutu     14:13 / 21.06.2013.    
Autor:

IlustracijaHrvatski carinik Bosanki Fatimi Kahrimanović: Marš iz Hrvatske, drugi put…

Pooštrene mjere hrvatskih carinika i granične policije prema građanima BiH na svojoj koži osjetila je Fatima Kahrimanović, iz Orahove kod Gradiške – ona je šikanirana, privođena i novčano kažnjavana, a da za tako nešto nije bilo nikakvog razloga.

granicni-prijelaz-varazdinFatima, koja je privremeno nastanjana u Lincu, vlastitim automobilom sa prikolicom, u kojoj je bila polovna stolarija, uredno je došla na granični prelaz u Varaždinu 5. maja. To potvrđuje i pečat u Fatiminom pasošu.

“Na pitanje `Šta vozim` – odgovorila sam da su u prikolici rabljeni prozori. Upućena sam kod carinika, koji mi je rekao da neću proći. Upozorila sam ga da sam državljanka BiH, da sam u prolazu i da vozim rabljenu robu. Rečeno mi je da čekam špeditera i da će on, s obzirom da je nedjelja, doći tek u 19.00 časova” – navodi Fatima za Srnu.

Čekajući špeditera Fatima je, kako navodi u žalbi upućenoj Ministartsvu Finansija i Carinskoj upravi Hrvatske, doživjela još veće neugodnosti. Probudio je policajac koji joj je i opečatio pasoš na ulasku u Hrvatsku.

fatima-granica
Fatima Kahrimanović iz Gradiške (Foto: Nezavisne novine)

“Vikao je: `Marš iz Hrvatske` i prijetio da će, ako drugi put dođem, pucati. Tražila sam izlazni pečat, ali nije vrijedilo. On je i dalje vikao. Bila sam šokirana, zaključala sam auto i pješice otišla do slovenačke granice da me oni posavjetuju” – svjedoči Fatima.

Slovenci su je saslušali i rekli joj da se vrati na prelaz Macelj ili Oramaz.

Zbunjena i isprepadana nije znala kuda vozi. Ispostavilo se da je lutala hrvatskim selima, a na pitanje upućeno policajcima koje je srela: “Gdje se nalazi” – rečeno joj je da je uhapšena.

Oduzeli su joj dokumente i sproveli u MUP u Ivanec. Kazne Fatima nije mogla da plati. Imala je samo 300 eura, što je bilo nedovoljno. Telefonom je pozvala brata Hasima.

“Nekoliko puta sam istovarala i utovarala prozore i vrata u prikolicu. Smorila sam se, drhtala sam. Nakon povratka u Varaždin i potpisivanja nekakvog dokumenta, te istovara kompletne robe iz prikolice uputila sam se ka Jasenovcu.

Tamošnji carinici i policajci nisu mogli da vjeruju kako su njihove varaždinske kolege postupale. Advokat Jadranka Jurić iz Jasenovca napravila mi je prigovor, jer je nepobitno da sam šikanirana i drastično kažnjena, a nikakav prekršaj nisam napravila”, priča Fatima.

Ona ističe da se neće predavati i da će se obratiti najboljim austrijskim advokatima, te da će svoje tvrdnje potkrijepiti pečatima u pasošu, ekspresnim presudama od strane Prekršajnog suda u Varaždinu, službenom zabilješkom i prekršajnim nalogom Carinarnice Varaždin.

U njenu korist, kako kaže, svjedoče su i snimci sigurnosne kamere na graničnom prelazu u Varaždinu.

Tražiće trajno oduzetu robu namijenjenu siromašnim Orahovčanima, novac za neutemeljene kazne i odštetu za šikaniranje i pretrpljeni strah.

Izvor: Srna


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.