Isključenje struje Aluminiju odgođeno za 24 sata – Bh-index

Isključenje struje Aluminiju odgođeno za 24 sata

Izdvojeno    Datum: 14.10.2018.    
Autor: NAP


Radnici Aluminija d.d. Mostar blokirali su danas trafo stanicu “Čule” između Mostara i Čitluka, kako bi upozorili da bi najavljeno isključenje struje Aluminiju danas u ponoć bilo i konačno gašenje ove firme sa 900 zaposlenih, javlja BHRT.

Dok su radnici bili u blokadi stigla je informacija da je uprava preduzeća “kupila” još 24 sata za rješenje problema, jer je ugovorena isporuka struje za još 24 sata, što znači da je isključenje odgođeno za ponoć sa ponedjeljka na utorak.

Radi se o interventnoj mjeri, koja ne znači ništa za cjelovito rješenje problema.

Saznajemo da su predstavnici Aluminija u stalnom kontaktu sa potpredsjednicom Vlade Jelkom Miličević FBiH, koja je spremna da pomogne, ali bilo kakavog stava Vlade Federacije BiH za sada nema.

Podsjećamo da su prije dva dana predstavnici Aluminija d.d. Mostar obznanili najavu Nezavisnog operatora sistema (NOS) o isključenju Aluminija s elektroenergetske mreže danas u ponoć. Nakon toga neki su članovi Vlade Federacije najavili zasjedanje Vlade u petak na kome bi se trebalo raspravljati o problemima ove firme.

Preporučeno za vas:  Kako i zašto je Tarrant 'došao' do Karadžića i Obilića

Međutim, Aluminij će, ako Vlada FBiH bude zasjedala tek u petak, a u međuvremenu ne utiče na NOS da odustane od isključenja struje, potpuno obustaviti proizvodnju.

Naglo isključenje Aluminija s mreže znači potpunu havariju, “smrzavanje” tekućeg aluminija u elektrolitičkim ćelijama, mogućnost snažnih eksplozija i mogućnost da budu ugroženi radnici u proizvodnomu procesu.

Ponovno pokretanje samo jedne planski ugašene ćelije iziskuje više od 90 hiljada eura novčanih sredstava, saopćeno je iz Aluminija d.d. Kako ova tvornica ima 256 elektrolitičkih ćelija ponovno pokretanje proizvodnje koštalo bi milijardu KM troškova.

Aluminij Mostar nakupio je 350 miliona KM duga, a samo za struju polovinu ove sume.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.