Izglasane mjere: EU kreće u borbu protiv prevara s kilometražom – Bh-index

Izglasane mjere: EU kreće u borbu protiv prevara s kilometražom

Polovni automobili    Datum: 31.05.2018.    
Autor: Agencije


Evropski parlament je s velikom većinom u četvrtak izglasao izvještaj o manipulacijama s brojačima kilometara kod prodaje polovnih automobila u kojem se predlažu zakonska i druga rješenja za sprečavanje ove nezakonite prakse, pa i da se te prevare odrede kao krivično djelo u EU.

EU parlamentarci su zatražili strože mjere kako bi se spriječile takve manipulacije i dali niz preporuka koje bi smanjile privrednu štetu, uključujući stvaranje evropske baze podataka koja sakuplja informacije o kilometraži vozila, redovna čitanja kilometraže tokom tehničkih pregleda i integraciju boljih tehničkih rješenja od strane proizvođača, naprimjer “Blockchaina”.

Parlament od država članica traži i da se prevare povezane s brojačima kilometara tretiraju kao krivično djelo za osobu koja traži izmjenu stanja brojača i osobu koja izvrši izmjenu te da kazne budu proporcionalne i odvraćajuće.

Procjenjuje se da namještanja brojača kilometraže koštaju Evropu između 5,6 i 9,6 milijardi evra godišnje što plaćaju svi u lancu, od trgovaca i proizvođača do osiguranja i kupaca.

Kupci ne samo što plaćaju više novca nego što vrijedi polovni automobil, već im brzo rastu troškovi popravki i održavanja, a takva vozila su i manje pouzdana na putevima i više zagađuju.

Istraživanja su pokazala da su prevare s kilometražom češće u slučajevima prekogranične prodaje vozila. Između 30 i 50 odsto uvezenih korištenih vozila imaju namještene brojače. Vjerovatnoća kupovine takvog vozila u nekim zemljama se penje na 80 odsto.

“Hrvatska je među zemljama koje su posebno pogođene ovim oblikom prevare, otkad smo ušli u EU, naši ljudi masovno kupuju aute na zapadu. Procjene EU pokazuju da je na nacionalnim razinama zahvaćeno između 5 i 12 posto vozila, dok ih je u prekograničnoj trgovini zahvaćeno između 30 i 50 posto. Ekonomska šteta za cijelu Uniju procjenjuje se na između 5,6 i 9,6 milijardi eura, a povjerenje u tržište rabljenih vozila je najniže među svim tržištima dobara u Uniji”, rekla je Biljana Borzan, član parlamentarnih odbora za zaštitu potrošača te javno zdravlje i okolinu, saopštio je njen kabinet.

“Belgija i Nizozemska su uspostavile baze podataka u kojima se pohranjuju podaci kilometraže s periodičnih tehničkih pregleda, održavanja i drugih pregleda kod mehaničara i gotovo u potpunosti iskorijenile prevare. No problem i dalje ostaje u prekograničnoj prodaji. Parlament traži da se slično rješenje preslika na europsku razinu jer izolirane nacionalne inicijative ne mogu spriječiti prevare povezane u prekograničnoj prodaji”, dodala je Borzan.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.