Kako su dječaci danima ostali mirni i staloženi u potopljenoj pećini – Bh-index

Kako su dječaci danima ostali mirni i staloženi u potopljenoj pećini

Svijet    Datum: 11.07.2018.    
Autor: Index.hr


Kad su britanski ronioci, nakon devet dana potrage, konačno pronašli 12 dječaka koji su bili zarobljeni u pećini, ovi nisu plakali ni paničili. Sjedili su mirno i meditirali, zajedno sa svojim trenerom.

“Pogledajte kako su mirno sjedili tamo, čekajući. Niko nije plakao ni išta. To je bilo zapanjujuće”, rekla je majka jednog od hrabrih dječaka za Associated Press, govoreći o videu pronalaska dječaka koji je obišao svijet.

Dječaci su jučer, nakon više od dvije sedmice, konačno svi živi i zdravi spašeni iz pećine.

Dječake, koji su stari između 11 i 16 godina, meditaciji je poučio njihov trener Ekapol Chanthawong kako bi ostali smireni, ali i čuvali tjelesnu energiju usporavanjem metabolizma, da su bili zarobljeni bez hrane nakon što su monsunski pljuskovi poplavili pećinu koju su krenuli istraživati 23. juna. On je sam učio meditaciju kao budistički redovnik puno desetljeće prije nego je postao nogometni trener.

Naime, 25-godišnji Ekapol je, nakon što je ostao siroče otišao živjeti u samostan sa samo 12 godina. Tamo se obučavao za budističkog redovnika idućih 10 godina, u samostanu u Mae Sai, ali je na kraju ipak napustio samostan da bi se brinuo za bolesnu baku.

Trener Ake, kako ga zovu, i dalje je u bliskom odnosu sa samostanom u kojem je proveo desetljeće života. Tamošnji redovnik opisao ga je za Wall Street Journal kao “odgovornog mladića koji redovno meditira”.

Crtež koji je počeo kružiti tajlandskim društvenim mrežama tako prikazuje Ekapola kako meditira, držeći u naručju 12 malih veprića – što je ime njihovog nogometnog kluba.

Preporučeno za vas:  Erdogan: "Nisu nas primili u EU baš zato što smo muslimani. Macron treba prvo naučiti historiju svoje države"

Naravno, nije potrebno posebno naglašavati da je meditacija korisna aktivnost u ekstremno stresnim situacijama poput one kad ste zarobljeni u pećini. Kako piše Vox, budistička meditacija prakticira se oko 2.5000 godina, otkad je Buda navodno počeo poučavati kao alat za postizanje jasnoće i duševnog mira te, naposljetku, oslobođenja od patnje.

A taj zaključak u određenoj mjeri, za razliku od brojnih drugih religioznih ili duhovnih praksi, potvrđuje i nauka. Iako nije provedeno mnogo istraživanja s nasumičnim kontrolama (što je najpouzdanija vrsta istraživanja), meta analiza istraživanj iz 2014. koju su proveli istraživači iz Johns Hopkins centra za Agenciju za istraživanje i kvalitetu zdravstva utvrdili su da meditacija može biti učinkovita u liječenju depresije, tjeskobe i boli kod odraslih osoba – i to jednako kao lijekovi, ali bez nuspojava povezanih s lijekovima.

Meditacija može i, u nešto manjoj mjeri, smanjiti teret psihološke traume. Iako je istraživanje na djeci još u začetku, sve više škola uvodi programe meditacije.

U intervjuu za Vox, zen-budistički redovnik Phap Duang je objasnio učinak meditacije:

“Kultivirate mir, blagost, jasnoću tako da je možete ponuditi drugima. Kad sjedite s nekim tko je miran, možete postati mirni. Kad sjedite s nekim ko je razdražen i pun mržnje, možete postati razdraženi i puni mržnje”.

Ekapol je u pismu koje je preko spasioca poslao roditeljima djece, obećao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da ih zaštiti, ali i izvinio se što ih je doveo u opasnost. Oni su mu u pismu odgovorili da ga ni za šta ne krive, prenosi Index.hr.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.