Ministarstvo demantira da se organizira NATO vježba s osiromašenim uranijem – Bh-index

Ministarstvo demantira da se organizira NATO vježba s osiromašenim uranijem

Iz minute u minutu    Datum: 20.02.2018.    
Autor: Agencije

Foto: IlustracijaMinistarstavo odbrane Bosne i Hercegovine i Oružane snage BiH demantirali su da namjeravaju organizirati NATO vježbu s avionskom eskadrilom. Povod za demant su informacije u medijima o navodnom organiziranju vježbe s eskadrilom i osiromašenim uranijem na poligonu Manjača.

– Organizacija NATO vježbe je u početnoj fazi usaglašavanja, nisu utvrđeni niti scenarij niti sudionici, kao ni sredstva kojima bi se vježba izvodila – saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Ministarstvo također navodi da ima uspješnu bilateralno-odbrambenu saradnju s velikim brojem država u Evropi i izvan nje, uključujući i Sjedinjene Američke Države, kao i da se u okviru saradanje sa SAD-om, pored niza drugih aktivnosti, razmatra realizacija vježbe zračno-kopnene integracije – Air to Ground Integration tokom 2019. godine.

Preporučeno za vas:  "Ma, bježi, ba": Došli da plijene imovinu Kemala Čauševića: Evo kako je on reagovao!

Za sve vojne vježbe koje se organiziraju u BiH, a podrazumijevaju i sudjelovanje međunarodnih subjekata, Ministarstvo odbrane prethodno pribavlja odobrenje Predsjedništva BiH te operativne pripreme i samu realizaciju koordinira sa svim drugim institucijama u BiH. I za konkretnu vježbu, ako se utvrdi namjera organiziranja, Ministarstvo će tražiti odobrenje Predsjedništva BiH.

Tokom sastanka s general-majorem Јohnom Gronskim, zamjenikom komandanta Komande američkih kopnenih snaga za Evropu, održanog u Ministarstvu odbrane BiH 13. februara, razgovarano je o mogućem sudjelovanju Oružanih snaga BiH u NATO vježbama za upravljanje krizama.

Nije bilo riječi o vježbi Air to Ground Integration, naglašeno je u saopćenju Ministarstva odbrane BiH.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.