Muž je odveo u šumu i sjekirom joj odsjekao ruke: Plakala sam, vrištala, molila ga. Naredio mi je da skrenem pogled – Bh-index

Muž je odveo u šumu i sjekirom joj odsjekao ruke: Plakala sam, vrištala, molila ga. Naredio mi je da skrenem pogled

Svijet    Datum: 19.11.2018.    
Autor: A.J.


U decembru 2017 godine, muž Margarite Gračeve odveo ju je u šumu i odsjekao joj šake sjekirom.

– Odvezao me je u šumu, na usamljeno mjesto. Rekao mi je da stavim ruke na panj. Plakala sam, vrištala, molila ga. Naredio mi je da skrenem pogled i počeo da mi kida šake, kaže Margarita.

Njen slučaj pojačao je strah aktivista da ublažavanje ruskih zakona, koji se odnose na nasilje u porodici, može da ohrabri nasilnike.

Prvi prekršaj, gdje žrtva nije hospitalizovana, iako je pretučena, više se ne tretira kao zločin, već kao manje krivično djelo i kazna je novčana, po pravnim odredbama donijetim u februaru 2017. godine.

Mjesec dana prije nego što ju je muž napao sjekirom, prijetio joj je nožem.

– Uzeo je nož i prislonio ga uz moj vrat, navodi Margarita.

– Nastavljao je da ponavlja: “Priznaj! Da li me varaš ili ne?”. Prijavila sam ga policiji, jer sam mislila da će mi oni pomoći. Kada sam otišla kod njih, bila sam sigurna da će doći sutradan i preduzeti nešto, dodaje ona.

– Ali, to se nije dogodilo. Policajac mi je čak rekao da ćemo moj muž i ja izgladiti stvari uskoro. Da nije u pitanju ništa ozbiljno – kaže ona.

Početkom decembra su zatvorili slučaj. Tri dana kasnije, odveo ju je u šumu i odsjekao joj šake.

Uprkos protestima i zahtjevima da se žene zaštite, portparol Kremlja je izrazio stav da nekoliko slučajeva nasilja u porodici ne oslikava cjelokupnu Rusiju.

U Margaritinom slučaju, kao i u slučaju mnogih drugih žena, fizičko nasilje je počelo sa prebijenjem.

– Mislila sam da je to čudno. Kako je u pitanju administrativni slučaj, ne kriminalni? Prebijete nekoga i samo ste novčano kažnjeni, kaže ona.

Preporučeno za vas:  Saudijska Arabija poručila Iranu: Mi smo spremni, a vi sami odlučujete o svojoj sudbini

– Kao i u mom slučaju. Kažnjen je sa 132 evra, dodaje ona.

Njen sada već bivši muž Dmitrij Gračev optužen je da ju je kidnapovao, prijetio smrću i nanio teške tjelesne povrede. Takođe je lišen pristupa njihovoj deci.

Priznao je da je odsjekao Margariti šake.

– Moja lijeva šaka je ostala u šumi. Tek kasnije su je našli, priča ona.

Bila je u djelovima sa kosti, slomljenoj u osam komadića. Morali su da mi transplantuju kožu i vene, ističe ona.

Doktori su joj ponovo zašili lijevu šaku. Operacija je trajala deset sati.

Ljudi širom svijeta su onda donirali 57.338 evra, kako bi Margarita dobila bioničku desnu ruku, koja je trenutno na skupoj reparaciji u Njemačkoj.

– Ne mogu da osjetim mačije krzno sa lijevom rukom, tvrdi ona.

– Ali mogu da osjetim hladnoću i toplotu, navodi ona.

– Moja djeca ne znaju šta se dogodilo. Misle da sam doživjela nezgodu. Jako im je teško. Ne znam kako bih im objasnila. Za mene bi bilo najbolje ako bi otišao na doživotnu robiju. Tada bih bila bezbijedna. Ako bi živeo u blizini, to bi predstavljalo opasnost za mene i djecu, kaže ona.

Ipak, želja joj se nije ostvarila. Dmitrij Gračev je ranije osuđen na četrnaest godina zatvora, piše Blic. rs.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.