Društvo     19:14 / 25.06.2013.    
Autor:

IlustracijaNa zahtjev pojedinih općina odgođen konkurs za popisivače i instruktore!

Konkurs za popisivače i instruktore na nivou općina i gradova, koji je trebao biti objavljen 27. juna, na zahtjev nekih općina, odgođen je do 5. jula, saopšteno je iz Agencije za statistiku BiH.

Ilustracija
Ilustracija

Prema Zakonu o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, konkurs za popisivače i instruktore na lokalnom nivou raspisuju općinske/gradske Popisne komisije, koje su općine i gradovi trebali formirati zaključno sa 21. junom. Dio općina koje nisu uspjele formirati lokalne Popisne komisije, zatražile su pomjeranje datuma objave Konkursa za izbor popisivača i instruktora na lokalnom nivou. Agencija za statistiku BiH odobrila im je dodatni rok, do 5. jula, da završe svoje obaveze, sa ciljem da se ispoštuju zakonske odredbe i kriteriji definisani u „Proceduri za izbor popisnih organa i osoblja“ koje će biti angažovano u Popisu. Izbor svih kandidata mora biti jedinstven i transparentan na prostoru cijele BiH.

Na lokalnom nivou biće angažovano 625 članova Popisnih komisija lokalne samouprave, 2.464 općinskih instruktora i 18.879 popisivača.

Ukoliko opštine ne formiraju popisne komisije i ukoliko se konkurs ne objavi u dodatnom roku, u Agenciji za statistiku BiH kažu da ne mogu preuzeti odgovornost za taj propust.

Građani BiH će na vrijeme biti obaviješteni o novom datumu objavljivanja Konkursa za izbor opštinskih/gradskih popisivača i instruktora, dodaje se u saopštenju.

Više detalja o tome šta je potrebno da biste se prijavili na konkurs možete pronaći ovdje.

(Bh-index)


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.