Napuštaju li turisti Hrvatsku: Popunjenost apartmana drastično pala, izvlače ih hoteli i hosteli – Bh-index

Napuštaju li turisti Hrvatsku: Popunjenost apartmana drastično pala, izvlače ih hoteli i hosteli

Putovanja    Datum: 17.09.2018.    
Autor: Slobodna Dalmacija

Ilustracija, Foto: AgencijeI dok su hoteli u dosadašnjem dijelu septembra popunjeni od 85 do 100 posto, ovisno o kategoriji (što kvalitetnije, to punije) kod porodičnog smještaja popunjen je trenutno tek svaki treći registrirani krevet

Turističko ljeto u Hrvatskoj otklizalo je u septembar koji je napunio hotele, ali i porodični smještaj, tačno onako kako se i najavljivalo, piše slobodnadalmacija.hr.

Tako je samo u dosadašnjih 12 dana ovog mjeseca Hrvatsku posjetilo već 1,1 milion gostiju, koji su u prvom posezonskom mjesecu do sada već ostvarili 6,5 miliona noćenja.

Budući da hotelijeri najavljuju odlične posjete i rezervacije sve do kraja mjeseca, a veći dio njih i u oktobru, nema razloga za sumnju da će, ako se nešto nepredviđeno ne dogodi, septembar po mnogočemu u turizmu Hrvatske ostati zapamćen kao mjesec za poželjeti, i po prometu i po zaradi.

Jer, septembarski turistički promet nikome u Hrvatskoj nije zadavao problem još od prošle zime. Postelje u hotelima i kod porodičnih iznajmljivača prve su se prodale baš za taj mjesec još prije Uskrsa, aviokompanije popunile su letove prema Jadranu i Zagrebu do kraja oktobra, a što je najvažnije, baš zbog takve potražnje nije bilo potrebe za snižavanjem cijena i akcijama. Zato bi i u finansijskom smislu za mnoge septembar mogao biti pravi melem nakon svih iznenađenja iz augusta, u kojemu su cijene praznih postelja ponegdje padale i do 20 posto.

I dok su hoteli u dosadašnjem dijelu septembra popunjeni od 85 do 100 posto, ovisno o kategoriji (što kvalitetnije, to punije) kod porodičnog smještaja popunjen je trenutno tek svaki treći registrirani krevet. Tako je na jučerašnji dan iskoristivost kapaciteta u obiteljskom smještaju bila manja od 30 posto.

Ako takva činjenica na prvi pogled navodi na pomisao da to nije dovoljno dobro za iznajmljivače, valja odmah kazati da je (pre)veliki broj registriranih iznajmljivača svoju sezonu planski završio početkom septembra, bez obzira na potražnju. Kretanjem djece u školu, završetkom godišnjih odmora, povratkom studenata i nedostatkom radnika za održavanje apartmana, stotine hiljada postelja u obiteljskom smještaju završno su pospremljene i čekaju iduće ljeto.

– Zbog činjenice da je registrirani broj iznajmljivača velik stječe se dojam loše popunjenosti u septembru, ali svaki iznajmljivač sam odlučuje koliko će i do kada raditi. Važno je je li sve platio državi što je morao, a kada će on zatvoriti svoj apartman, to je njegova volja. U augustu je svako drugo noćenje u Hrvatskoj bilo u obiteljskom smještaju, što znači da se u tom mjesecu ugošćivalo pola miliona turista dnevno kod obiteljskih iznajmljivača, i da nije bilo njihovih kapaciteta, pitanje je gdje bi ti gosti prespavali u Hrvatskoj. Septembar će kod onih koji su odlučili raditi sigurno biti dobar, a oni koji su svjesno završili sezonu imaju pravo sa svojom imovinom postupati kako hoće. Ako više ne mogu primati i kvalitetno opsluživati goste, njihovo je pravo da zatvore objekte. No, zbog toga turizam u septembru nije ništa lošiji jer je sasvim dovoljno kapaciteta za potražnju koju imamo – kaže Nedo Pinezić, turistički radnik s Krka.

Preporučeno za vas:  Panika zbog Turske: Turistički radnici u Hrvatskoj snižavaju cijene od 10 do 35 posto

Ugošćivajući svake sedmice u septembru između 450 hiljada i pola miliona gostiju u cijeloj Hrvatskoj, s obzirom na kapacitete koje imaju, u septembru su najbolje popunjeni u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i gradu Zagrebu. Do sada najveći broj gostiju u septembru ima Istra, u koju je do sada stiglo 270 hiljad gostiju, a odmah uz bok joj je Splitsko-dalmatinska županija sa čak 223 hiljade gostiju. Dubrovačku županiju posjetilo je 120 hiljada gostiju u prvih 12 dana septembra, na Kvarneru ih je bilo 167 hiljada, Zadarskoj županiji 89 hiljada, a u Šibensko-kninskoj 57 hiljada. Zanimljivo je da gosti u septembru traže hostele više nego apartmane, pa su hosteli popunjeni gotovo 60 posto.

Činjenica da je na tržište samo ove godine stavljeno 70 hiljada novih postelja u obiteljskom smještaju nije prošla bez posljedica za popunjenost tih kapaciteta. Naime, prema tvrdnjama turističkih radnika, agencije koje posreduju u prodaji i rezervacijama preferiraju u oglašavanju i prodaji nove kapacitete u odnosu na stare, pa su tako novi apartmani svakako oduzeli dio gostiju onima ranije registriranima.

U septembru su najbolje popunjene (87 do 100 posto) postelje u hotelima zbog brojnih skupova, kongresa i incentive ponude, kampovi su popunjeni 67 posto, a obiteljski smještaj 29 posto. No, unutar obiteljskog smještaja daleko najbolje stoje apartmani sa četiri zvjezdice i oni s više od pet kreveta, koji dosežu u septembru popunjenost veću od 50 posto.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.