“Očekujem da Vučić zatraži objašnjenje od Izetbegovića” – Bh-index

“Očekujem da Vučić zatraži objašnjenje od Izetbegovića”

Politika    Datum: 20.11.2017.    
Autor: Novosti


Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da u BiH nema bošnjačkog političkog lidera koji je iskreno spreman da gradi prijateljske odnose sa Srbijom i istakao da očekuje da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku u Beogradu zatraži objašnjenje od Bakira Izetbegovića povodom njegove izjave o Kosovu.

Ivanić je rekao da su odnosi na relaciji Srbija-BiH lošiji poslije Izetbegovićevih zapaljivih izjava i izrazio nadu da će se nakon sastanka tročlanog Predsjedništva BiH sa Vučićem stvari koliko-toliko vratiti u pozitivan smjer.

“Očekujem da Vučić zatraži objašnjenje od Bakira Izetbegovića za posljednje izjave, da objasni zbog čega bošnjačka strana u BiH kad god je Srbija u pitanju pravi probleme, odnosno da jasno kaže Vučiću, šta je mislio posljednjim izjavama o Kosovu”, rekao je Ivanić za “Večernje novosti”.

On je istakao da je to “naročito zato što nijednim potezom niko iz Srbije ništa slično nije uradio prema BiH”.

Ivanić je ocijenio da bi Srbija sa svoje strane trebalo da nastavi pristup prema BiH koji sada ima.

“Taj pozitivan pristup daje Srbiji mnogo veću snagu i moralni autoritet od onih koji se stalno vraćaju u prošlost”, rekao je Ivanić.

On je istakao da su njegovi i interesi hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića da se odnosi Srbije i BiH poprave, ali da bošnjački član Bakir Izetbegović verbalno podržava dobre odnose, ali “na terenu” suštinski ima drugačiji odnos.

Preporučeno za vas:  Milorad Dodik kreće u smjenu ambasadora: "Sjednica Predsjedništva 12. decembra samo uz zastavu RS"

“Vidjećemo da li je zapaljiva retorika bošnjačkih političara samo uvod u to da se ne postigne dogovor o granici između Srbije i BiH. Ako se to dogodi i rješenje bude stopirano iz Sarajeva, onda će svima biti jasno da kod bošnjačkih političkih lidera nema iskrenosti, a da tu lažnu iskrenost predstavlja Bakir Izetbegović”, rekao je Ivanić.

On je ukazao da se unutar bošnjačkog političkog rukovodstva još nije pojavio lider koji je iskreno spreman da postigne suštinski dogovor na relaciji Bošnjaci-Srbija, odnosno BiH-Srbija.

“Kada god Bošnjaci treba da naprave taj pozitivni iskorak prema Srbiji, svi bošnjački lideri se vraćaju na ratnu retoriku, prošlost i pokazuju neiskrenost prema Srbiji”, rekao je Ivanić.

On je poručio da “građani Srbije i RS-a mogu biti mirni kada su u pitanju Kosovo”, jer, kako je istakao, dok god je on u Predsjedništvu BiH “od priznanja Kosova nema ništa”.

“Imamo sve mehanizme da to u startu sasiječemo. Imao sam mnogo političkih bitaka u svom mandatu i sve sam ih dobio. Dobio sam bitku oko 9. januara – Dana Republike Srpske, osporio sam pokretanje tužbe BiH protiv Srbije. Sve ključne bitke sam dobio uz korišćenje zakonskih mehanizama u Predsjedništvu BiH”, rekao je Ivanić.

Odgovarajući na pitanje da li ima sastanke sa entitetskim predsjednikom Miloradom Dodikom, Ivanić je rekao da kao član Predsjedništva BiH ima i moralnu i državničku obavezu da to radi.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.