Osjetio tek prije dva mjeseca: Kako je Nebojša Glogovac preminuo tako brzo od saznanja da je bolestan? – Bh-index

Osjetio tek prije dva mjeseca: Kako je Nebojša Glogovac preminuo tako brzo od saznanja da je bolestan?

Film    Datum: 11.02.2018.    
Autor: Redakcija


Velikan srpskog glumišta i fimskog platna Nebojša Glogovac (49) jedan je od 10 do 15 osoba oboljelih od karcinoma pluća kod kojih su se simptomi ove bolesti pojavili kasno kada je već bilo teško izboriti sa njom. Pobijedila je njena podmuklost.

Njega je bolest odnijela za samo dva mjeseca. Agresivan kancer pluća koji se “rodio” u njegovim plućima, brzo je matastazama napao i njegovu jetru, zbog čega nije mogao da se operiše uprkos svim naporima ljekara.

– U negde 10 do 15 odsto karcinom pluća ne daje nikave simptome već se slučajno otkrije pregledima drugim povodom. To može da se dogodio kod svih vrsta krcinoma pluća nevezano za tip. Bolest je takva, podmukla, a i kada ima simptome, nažalost, ona bude kasno otkrivena. Jer, ti simptomi najviše odgovaraju pušačkom bronhitisu ili hroničnom opstruktivnom bronhitisu pa ljudi kada imaju neku od te dvije bolesti, ne sumnjaju da je došlo do pogoršanja jer se znaci bolesti zaista preklapaju, kaže za Telegraf.rs jedan od stručnjaka za karcinom pluća koji je, inače, bio upoznat sa borbom Nebojše Glogovca.

Ovo oboljenje, koje je opisano još 1531. godine kao neobična bolest među rudarima koji su kopali rudu bakra, gvožđa i drugih metala, bilo je dosta rijetko prije šest decenija.

Danas je kancer pluća jedno od najčešćih i najsmrtonosnijih malignih oboljenja… Stručnjaci kažu da broj novooboljelih posljednjih desetak godina značajno raste u Srbiji, nasuprot većini zemalja u Evropi u kojima permanentno opada.

MUŠKARCI NAJVIŠE OBOLJEVAJU

Rak pluća nastaje nekontrolisanim rastom i razmnožavanjema ćelija pokrovnog i žljezdanog epitela bronhija. Spada u zloćudnije tumore jer samo pet do 15 odsto bolesnika preživi pet godina i pored primenjenog bilo kog vida terapije.

S obzirom na tendenciju njegovog širenja, spada u izuzetno agresivne bolesti. Naime, ubraja se u maligna oboljenja sa lošom prognozom jer se oko 85 odsto novih slučajeva otkriva u kasnoj, odmakloj fazi bolesti, kada je liječenje mnogo teže i manje efikasno. Svega 20 odsto pacijenata kojima je bolest otkrivena u poodmakloj fazi može da se operiše, a jako veliki broj, nažalost, završi smrtno u prvoj godini.

Preporučeno za vas:  Glumac se 'prepolovio': Andrija otkrio kako je izgubio 20 kilograma

Najčešće je maligno oboljenje od koga oboljevaju i umiru muškarci, ali se bilježi i značajan porast oboljelih žena. Procjenjuje se da jedan od 12 muškaraca dobije rak pluća, a jedna od 18 žena. Uglavnom oboljeva populacija starosti od 40 do 70 godina, ali se granica sve više pomjera ka mlađim osobama.

ZAKAŠNJELI SIMPTOMI

Simptomi ove bolesti obično se javljaju tek kada je ona zahvatila i druge organe. Drugim riječima, bolest se uopšte ne ispoljava tegobama vezanim za pluća, nego za mjesto gdje je kancer metastazarirao – bol u glavi, nesvjestice, bol ispod desnog rebarnog luka, bol u kostima, stomaku…

Zbog svoje podmuklosti, zapravo, karcinom pluća je veoma često dugo prisutan bez ikakvih simptoma. S obzirom na to da visoki rizik od oboljevanja imaju hronični pušači, oni bi trebalo da se jave ljekaru ako neki od sljedećih simptoma traju duže od par nedjelja, iako ne moraju biti znak samo ove teške bolesti:

– kašalj koji ne prolazi tri nedjelje i duže,
– otežano disanje,
– dugotrajni bolovi u grudnom košu,
– sviranje u grudima naročito ako je sa jedne strane,
– iskašljavanje sukrvice ili krvi,
– zapaljenje pluća i bronhitis koji duže traju, ili se ponavljaju sa iste strane,
– promuklost koja traje više nedjelja,
– otežan prolazak hrane kroz jednjak i otežano gutanje,
– višenedjeljni “opšti” simptomi – preznojavanje ili gubitak apetita i tjelesne mase, malaksalost koje ranije nije bilo, povremene povišene temperature…

90 POSTO OBOLJELIH PUŠAČI

Najvažniji faktor rizika za oboljevanje od raka pluća je pušenje, a poseban značaj ima i genetska predispozicija, zatim pol, rasa, aerozagađenja… Skoro 90 posto oboljelih su pušači.

Ukoliko osoba duži niz godina konzumira cigarete, rizik oboljevanja je četiri do pet puta veći. Pasivni pušači, koji inače udahnu 40 posto duvhnskog dima, takođe, su u opasnosti.

S tim u vezi jedina prava takozvana primarna prevencija jeste borba protiv pušenja, jer prestanak pušenja nakon 10 godina smanjuje opasnost od oboljevanja za 30 do 50 posto.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.