Osuđen na 12 godina zatvora: Jerko Ivanković-Lijanović uputio poruku nakon presude – Bh-index

Osuđen na 12 godina zatvora: Jerko Ivanković-Lijanović uputio poruku nakon presude

Izdvojeno    Datum: 22.10.2018.    
Autor: A.J.

Foto: Dnevni listJerko Ivanković Lijanović danas je, prvostepenom presudom Suda BiH, osuđen na 12 godina zatvora. Svi koji su optuženi u predmetu dobili su zajedno 52 godine zatvora.

Nakon presude oglasio se Lijanović i uputio poruku.

Jako mi je žao da je i Vijeće Suda BiH podleglo političkim utjecajima i pokušalo donijeti osudu za nešto što nisam počinio. Očito se radi o daljem političkom pritisku kako bi ja odustao od političkog angažmana. Put do pravde i istine je dug i težak ali vjerujem da će biti dostižan i da ovakve presude temeljenje na političkom utjecaju će biti poništene na višim sudskim razinama.

Ja odustati neću, borit ću se za istinu do kraja jer ono što čovjeka nekada više boli i od neimaštine je nepravda”, naveo je Jerko Ivanković-Lijanović, lider Narodne stranke Radom za boljitak u saopćenju koje je poslao nakon presude.

Dodao je i: “2014. godine samo dva dana prije početka predizborne kampanje su me priveli i uklonili iz političkog procesa kao predsjednika izbornog štaba Narodne stranke Radom za boljitak, a na slobodu me pustili samo dva dana nakon završenih izbora i prebrojavanja glasova čime je očito da se sve vrijeme do danas radi o politički montiranom procesu.”

Preporučeno za vas:  "Još uvijek postoje oni koji misle da se granice BiH mogu mijenjati"

Podsjećamo, Lijanović je danas na Sudu BiH osuđen na 12 godina zatvora, a nije se pojavio na izricanju presude. Uz Lijanovića osuđeni su i Slavo Ivanković-Lijanović, Jozo Ivanković-Lijanović, Milorad Bahilj, Jozo Slišković, Željko Mikulić, Draženko Kvesić, Mirjana Šakota, Mirko Galić, Miroslav Čolak te firme „Lijanovići“ d.o.o. Široki Brijeg, „Mi-MO“ d.o.o. Mostar, „Farmer“ d.o.o. Široki Brijeg, „Farmko“ d.o.o. Široki Brijeg te „Optimum“ d.o.o. Široki Brijeg.

Osuđeni su, podsjećamo, zbog organiziranog kriminala, pranja novca, poresku utaju, te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga i isprava. Osim zatvorskih kazni, prema odluci Suda, osuđeni će morati vratiti novac koji su nezakonito stekli.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.