Ovo su omiljena imena koja su roditelji u BiH davali djeci u 2018. godini – Bh-index

Ovo su omiljena imena koja su roditelji u BiH davali djeci u 2018. godini

Život    Datum: 10.01.2019.    
Autor: Redakcija

Foto: PixabayU Federaciji BiH najviše djevojčica ponijelo je ime Sara, a najviše dječaka ime Ahmed, dok su u Republici Srpkoj Stefan i Marija i dalje vladajući par. Pogledajte ovu zanimljivu listu kojeg su napravile kolege s portala znacenje-imena.com.

Federacija BiH

Najčešća ženska imena su bila:

1. Sara
2. Amina
3. Merjem
4. Asja
5. Esma

Sva ova imena su kur’anska, osim Esme, i sve je isto kao i prošle godine, osim dobre stare Esme. Esma je nova na listi, ali ona je staro bošnjačko ime koje „uvijek miriše na uspomene“.

Najčešća muška imena su bila:

1. Ahmed
2. Daris
3. Amar
4. Davud
5. Hamza

I na ovoj listi nije došlo do promjena. No da li ste znali da je ime Daris popularno uglavnom na području BiH, i veoma je rijetko van granica BiH (ako izuzmemo našu dijasporu). Pri tom je ovo muško ime oduševilo veliki broj mladih roditelja u FBiH u vrlo kratkom roku. Za samo 3 godine se popelo sa 18. mjesta na prvo mjesto, i 2016. godine je bilo najčešće nadijevano muško ime u Federaciji BiH.

Republika Srpska

Najčešća ženska imena su bila:

1. Marija
2. Sofija
3. Milica
4. Ana
5. Dunja

Jedina promjena je Dunja potisnula Saru sa 5. mjesta, piše portal znacenje-imena.com. Na prvi pogled bi se reklo da se ništa nije desilo, ali ipak postoji jedna nevjerovarna činjenica zvana „Marija“. Naime ime Marija je bilo najrasprostranjenije žensko ime do skora, ali Sofija je smijenila Mariju na svjetskoj sceni. Takođe je i u susjednoj Hrvtskoj prošle godine prvi puta nakon 120 godina Marija ispala iz top 10. Ali Republika Srpska ne da Mariju, ona i dalje nosi krunu i najomiljenije je ime za djevojčice.

Najčešća muška imena su bila:

1. Stefan
2. Lazar
3. Luka
4. Nikola
5. Pavle

Istim redosljedom istih 5 imena su i prošle godine bila najučestalija, pokazuje statistika Republičkog Zavoda. Sva navedena imena su biblijska.

Kako izgleda lista 200 najpopularnijih muških i ženskih imena u BiH i koje je značenje navedenog imena možete provjeriti na stranici Značenje-Imena.com, koja je podatke prikupila od statističkih ureda.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.