Pogledajte šta se dešava u diferencijalu automobila – Bh-index

Pogledajte šta se dešava u diferencijalu automobila

Auto novosti    Datum: 29.09.2018.    
Autor: B92


Iako je tokom decenije usavršavanja tehnologija izrade automobila značajno napredovala, koncept je isti kao na početku – preko niza pokretnih komponenata prebaciti snagu motora na točkove.

Značajan posao u tom konceptu obavljaju diferencijali čiji je zadatak da isporuče obrtni moment na pogonske točkove koji se okreću u različitim brzinama.

Diferencijali se sastoje od opruga, spojnica i zupčanika, dok se u samom kućištu nalazi mnogo ulja. Prilikom rotacije ovo ulje stvara tanak sloj između dodirnih točaka kako bi se umanjilo trenje i trošenje materijala.

Kako to izgleda omogućili su nam da vidimo iz “Banks Power” tima, koji je umjesto standardnog poklopca diferencijala na Fordu F-150 stavio providni alternativni poklopac.

Ovaj video jasno pokazuje kako su inženjeri oblikom kućišta postigli optimalno raspoređivanje lubrikanta pri svim brzinama, te prisustvo efekta “aeracije”, u kojem se povećava udio ulja u diferencijalu zbog miješanja lubrikanta sa vazduhom.

Ovaj proces smanjuje efekat podmazivanja i štetan je za komponente diferencijala, zbog čeka se preporučuje da se servis diferencijala povjeri iskusnim mehaničarima.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.