Preventivna akcija MUP-a: Testiranje i pregled autosjedalica u vozilima na području Kantona Sarajevo – Bh-index

Preventivna akcija MUP-a: Testiranje i pregled autosjedalica u vozilima na području Kantona Sarajevo

Društvo    Datum: 16.10.2015.    
Autor: Redakcija


MUP KS, BIHAMK i Dječiji sajam u Sarajevu, najavljuju preventivnu akciju pregleda i testiranja autosjedalica u vozilima na području Kantona Sarajevo pod nazivom „I ja se vozim u autosjedalici!“, od 19. do 24.10.2015.godine.

Organizator Dječijeg sajma, koji će se održati od 6. do 8. 11. 2015., Cuspis d.o.o., kao društveno odgovorna kompanija, sa lokalnim partnerima MUP-om KS i BIHAMK-om organizira akciju preventivnih mjera za sigurnost mališana u saobraćaju. Ovom akcijom konkretno će se skrenuti pažnja na važnost korištenja, pravilnog odabira, ali i pravilnog postavljanja autosjedalica u automobilima. Iako su zakonom propisane, u velikom broju slučajeva roditelji posjeduju neadekvatne i necertificirane autosjedalice, te ih često nepravilno koriste, a značajan je i broj onih koji ih ne koriste uopće. Međunarodne statistike pokazuju da 80% vozača ne postavlja sjedalicu pravilno ili u njoj ne veže djecu na pravilan način. Saobraćajne nesreće jedan su od glavnih uzorka smrti djece do 14 godina. Procjenjuje se da bi 70% djece preživjelo, a 90% povreda bi bilo izbjegnuto, da su bila ispravno vezana u autosjedalici. Osim što moraju biti pravilno postavljene, dječije sjedalice moraju biti konstruirane, testirane i odobrene za upotrebu u skladu sa zakonskim regulativama.

Preporučeno za vas:  Sarajlija duguje čak 94.150 KM za saobraćajne prekršaje

Akcija I ja se vozim u autosjedalici će se realizovat na saobraćajnicama Kantona Sarajevo od 19. do 23.10. i ona je isključivo preventivnog i informativnog karaketra, a cilj joj je ukazati roditeljima na pravilno korištenje certificiranih autosjedalica, te ih upoznati sa njihovim učinkom prilikom automobilskih nesreća, odnosno fatalnim posljedicama nepravilnog korištenja iste. Ova akcija poslužit će i kao odličan uzorak, kako bi se dobila aktuelna bh. statistika o korištenju autosjedalica, a njeni rezultati će biti prezentirani javnosti i medijima u subotu 24.10.2015. Tom prilikom će zainteresirani roditelji i osobe koje prevoze djecu imati mogućnost da se upoznaju sa svim aspektima korištenja autosjedalica i priliku da stručni tim provjeri da li u svojim vozilima koriste ispravne sjedalice, na ispravan način.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.