Prosječna mjesečna plaća u BiH 858 KM

Ekonomija    Datum: 18.10.2017.    
Autor: Redakcija


Prosječna mjesečna isplaćena neto plata u BiH u avgustu ove godine iznosila je 858 KM.

Avgustovska plata je nominalno viša za za 1,8 posto u odnosu na avgust prošle godine, te viša za 0,6 posto u odnosu na decembar prošle godine.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH najniža prosječna neto plata od 544 KM bila je u djelatnosti pružanja smještaja, te pripreme i usluživanja hrane, u građevinarstvu je iznosila 561 KM, dok je prosječna neto plata u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima iznosila 594 KM.

U finansijskim i djelatnostima osiguranja prosječna neto plata u avgustu 2017. iznosila je 1.398 KM, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1.382 KM, a prosječna neto plata u sektoru informacija i komunikacija iznosila je 1.259 KM.

Prosječna mjesečna bruto plata u BiH u avgustu iznosila je 1.334 KM i nominalno je viša za 0,6 posto u odnosu na decembar 2016. godine, te viša za 1,9 posto u odnosu na avgust prošle godine. .


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.