RS-u avanturizam ne treba, ali odgovor na djelovanje Suda BIH mora postojati

Izdvojeno> Politika    Datum: 11.10.2017.    
Autor: Vijesti


Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić mišljenja je da će se prilike u BiH radikalizovati nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću. U Dnevniku TV1, Ivanić je poručio da RS ne treba avanturizam, ali da mora postojati odgovor na djelovanje Suda BiH.

Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić mišljenja je da će se prilike u BiH radikalizovati nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću. U Dnevniku TV1, Ivanić je poručio da RS ne treba avanturizam, ali da mora postojati odgovor na djelovanje Suda BiH.

“Nevezano sada za samu tu presudu, neko bi morao odgovarati – ili nesposobno Tužilaštvo, koje ili nije spremilo ili nije imalo dokaze, ili sudske institucije, ako je tu dominirala politika. No, prihvatiti kao normalno da niko ne odgovara za hiljade žrtava civila koji su tamo bili, pa čak ni po komandnoj odgovornosti, čak ni simbolički, prosto se ne može. Izvinjavam se, ali to se ne može! To je linija koja se ne smije preći. Vjerujem da će se stvari povodom te presude radikalizovati. Nije mi drago što je tako, ali mislim da neki razuman pristup koji smo mi imali, ima sve manje argumentacije”, kategoričan je član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Osvrnuo se i na poziv predsjednika RS Milorada Dodika da se kadrovi srpskog naroda povuku iz Suda i Tužilaštva BiH.

“Mislim da je on trebalo da prvo obavi razgovor sa tim ljudima i čuje da li je sve to što se događa posljedica nesposobnosti, nestručnosti, neznanja ili je rezultat opšteg političkog odnosa, te da u razgovoru sa njima da dođe do toga, prvo, da li će ili ne poslušati takav stav. Iskreno mislim da to nije rješenje i ne bih volio da se desi, ali se bojim da se neki razuman pristup koji smo mi iz Saveza za promjene imali kada je u pitanju referendum o Sudu i sve, pomalo gubi, jer mi nemamo argumenata. Nakon svega ovoga što se događalo, koji sada naš argument može biti da neke radikalnije poteze osporimo?”, kaže Ivanić.

Na upit da li će sada opoziciji u RS biti teško suprotstaviti se predsjedniku Dodiku, Ivanić konstatuje da se sada zaista postavlja pitanje sa kojim argumentima opozicija može negirati.

Preporučeno za vas:  Komšić: Većina kandidata nema svoj program, pa kampanju grade na meni

“Očekujem da se i sa te strane doći do razuma, da se neće predlagati rješenja i mjere koje nemaju smisla, ali odgovornost je dominantno na vladajućoj strukturi u Banjaluci da nešto predloži. Oni imaju većinu, a sve ostalo na nama je da vidimo. Ako su mjere koje oni budu predlagali razumne, možda ćemo ih mi podržati. Ako su nerazumne, nemam namjeru da stojim iza nečega što bi bio ulazak u bilo kakav avanturizam”, smatra on.

Ponovio je da RS avanturizam ne treba, ali i potcrtao da odgovor mora postojati.

“Kada pogledate u istoriji šta se sve u Sudu BiH događalo, a ne govorim samo o ratnim zločinima, imali smo tako olako osuđivanje političara, pa se poslije pokazalo da je to bila čista politika, da nije bilo nijednog argumenta. Imate objektivno nedostatak straha da se bilo za kriminal, bilo za ratne zločine, osudi ijedan ozbiljniji bošnjački političar ili general. To je potpuno neprihvatljivo. Mislim da je takvim odlukama institucija BiH sve manje, jer nema povjerenja. Ako nema povjerenja, ne možete narod držati silom da on silom mora poštovati te institucije. Institucije moraju pokazati da ih se treba poštovati zbog načina na koji rade i odluka koje donose”, poručio je Ivanić.

SDA je odgovorila na pomenuti Dodikov prijedlog tvrdnjom da bi to bilo kršenje Dejtonskog sporazuma, te da bi onda bilo dovedeno u pitanje sve što je njime prihvaćeno, pa čak i entiteti.

“Naravno, i jedni i drugi će sad početi da tako lupaju, jer to odgovara. Sad će ovi početi da glume velike Bošnjake u odgovoru na Dodika, Dodik će opet, jednim dijelom prisiljen objektivnim ambijentom, a jednim dijelom jer mu to politički odgovara, ići sa time da je on tvrdi Srbin koji će da kaže ne može to tako. Jedni drugima će tako dizati rejting i to će tako da raste. Razumni pristupi će dobijati sve manje na značaju. Krajnji rezultat svega toga je da ova zemlja stoji, da se ne miče, da elementarne stvari, koje bismo trebali raditi svakodnevno, ne idu, ali valjda tako mora biti. Ne znam kako drugačije da odgovorim na takvo pitanje”, prokomentarisao je Ivanić.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.