Region     23:50 / 19.04.2013.    
Autor:


Saznajte šta su dogovorili Dačić i Thaci

Tekst sporazuma u 15 tačaka koji su danas u prisustvu visoke predstavnice Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i bezbjednost Catherine Ashton potpisali premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hashim Thaci našao se u regionalnim medijima, a agencija Anadolija donosi nezvanični sadržaj sporazuma.

taci-daciPostojeća Zajednica opština s većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu bit će otvorena za članstvo bilo kojoj opštini pod uslovom da se članovi s tim slažu.

Zajednica opština će biti formirana statutom. Njezin raspad može se dogoditi isključivo odlukom opština koje su uključene u nju. Pravne garancije nalaze se u odgovarajućem zakonu i ustavnom zakonu (uključujući pravilo o dvotrećinskoj većini).

Strukture Zajednice opština uspostavit će se po istoj osnovi kao i postojeći statuti udruge srpskih opština, odnosno predsjednik, potpredsjednik, skupština, vijeće

U skladu s ovlaštenjima dodijeljenim od strane Evropske povelje o lokalnoj samoupravi i od strane kosovskog zakona, opštine koje učestvuju imat će pravo surađivati u kolektivnom ostvarivanju svojih ovlaštenja kroz Zajednicu opština. Zajednica će imati potpunu kontrolu u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja.

Zajednica opština će primjenjivati i druge dodatne ovlasti koje joj mogu biti dodijeljene od strane centralne vlasti.

Zajednica opština će imati predstavničku ulogu pred centralnom vlašću i u tu svrhu će imati mjesto u savjetodavnom vijeću zajednica. U ostvarivanju te uloge predviđena je funkcija nadzora.

Postojat će jedna policija na Kosovu koja se zove Kosovska policija. Svi policajci na sjeveru Kosova bit će integrisani u okvir Kosovske policije. Plate će isključivo isplaćivati Policija Kosova.

Pripadnicima ostalih srpskih sigurnosnih struktura bit će ponuđeno odgovarajuće mjesto u kosovskim strukturama.

Postojat će regionalni policijski komandant za četiri sjeverne opštine s većinskim srpskim stanovništvom (Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavići). Komandant te regije biće kosovski Srbin predložen od strane Ministarstva unutrašnjih poslova prema listi koju će dati četiri načelnika opštine u ime Zajednice. (Postojat će još jedan regionalni komandant za opštine Južna Mitrovica, Skenderaj i Vushtri). Regionalni komandant četiri sjeverne opštine sarađivat će s ostalim regionalnim komandantima

Pravosudne vlasti će biti integrisane i radit će u okviru pravnog sistema Kosova. Apelacijski sud u Prištini uspostavit će komisiju sastavljenu od većine K/S sudija koje će se baviti svim opštinama s kosovskim Srbima kao većinskim stanovništvom. Odjeljenje tog Apelacionog suda, sastavljen od administrativnog osoblja i sudija, biće trajno smješteno u Sjevernoj Mitrovici. Svako radno tijelo navedenog odjela bit će sastavljeno većinom od K/S sudija. Odgovarajuće sudije će biti angažovani zavisno o prirodi slučaja u koji su uključeni.

U sjevernim opštinama bit će organizovani opštinski izbori u 2013. godini uz posredovanje OSCE-a u skladu s kosovskim zakonima i međunarodnim standardima.

Do 26. aprila bit će napisan plan realizacije sporazuma s vremenskim okvirom. U sprovođenju ovog sporazuma razmotrit će se i princip transparentnog finansiranja.

Dvije strane intenzivirat će raspravu o energetici i telekomunikacijama i dovršiti je do 16. juna ove godine

Usaglašeno je da nijedna strana neće blokirati niti poticati druge da blokiraju drugu stranu u napretku na njezinom putu prema Evropskoj uniji

Dvije strane će uspostaviti odbor za provođenje sporazuma uz posredovanje Evropske unije.

(Anadolija)


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.