Sezona odmora nam stiže: Koliko hrane za ljetovanje možete prenijeti preko granice – Bh-index

Sezona odmora nam stiže: Koliko hrane za ljetovanje možete prenijeti preko granice

Putovanja    Datum: 14.05.2018.    
Autor: N.N.

Ilustracija, Foto: NAPTuristička sezona je u toku, pa smo provjerili šta naši građani, koji idu na godišnji odmor, smiju unijeti u države u kojom misle da ljetuju.

Hrvatska

Putnicima koji ulaze u Hrvatsku nije dozvoljen unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda iz trećih zemalja, među kojima je i BiH.

Smije se unijeti do pet kilograma voća i povrća osim krompira, a majke mogu ponijeti do dva kilograma mlijeka u prahu.

S druge strane, možete ponijeti 200 cigareta ili 250 grama duvana, litar alkoholnog pića (udio alkohola veći od 22%) i 2 litra pića sa udjelom alkohola manjim 22%, 5 litara vina ili 16 litara piva.

Crna Gora

Crnogorski carinici će dozvoliti unos dječije hrane koja je jasno deklarisana i do 5 kilograma svježeg voća i povrća, osim krompira.

Punoljetna lica smiju u ručnom prtljagu ponijeti 200 cigareta ili 250 grama duvana, jedan litar alkoholnog pića u originalnoj ambalaži, 5 litara drugog pića i 5 litara flaširane vode.

Grčka

U Grčku je zabranjen unos mesa, mlijeka i mliječnih proizvoda iz država koje nisu članica EU.

Preporučeno za vas:  Zašto je park skulptura Parikkala popularna turistička destinacija

Možete ponijeti do dva kilograma hrane i mlijeka u prahu za bebe i do 5 kilograma svježeg voća i povrća, osim krompira.

Dozvoljeno je unijeti 40 cigareta ili 20 cigarilosa, 10 cigara ili 50 grama duvana kao i litar žestokog alkoholnog pića, dva litra alkoholnog pića sa udjelom alkohola manjim 22%, 4 litra vina i 12 litara piva.

Makedonija

U Makedoniji putnici mogu unijeti jedan kilogram voća i povrća, kao i hljeb, makarone i rižu u razumnim količinama.

Takođe, strani državljani mogu unijeti 200 cigareta ili jedan boks/250 grama duvana, a punoljetna lica i 1 litar alkoholnog pića, litar vina, 50 ml parfema ili 250 ml toaletne vode.

Bugarska

U Bugarsku je zabranjen unos mesa, mesnih prerađevina, mlijeka i mliječnih proizvoda.

Dozvoljeno je unos dva kilograma hrane za bebe u originalnom pakovanju, hljeba, instant supe, ali i krompira, povrća i voća do dva kilograma po putniku.

Putnici u Bugarsku mogu ponijeti 200 komada cigareta ili 250 grama duvana.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.