Slijepi muzičar ostvario san: Snimio pjesmu sa Dubiozom kolektiv – Bh-index

Slijepi muzičar ostvario san: Snimio pjesmu sa Dubiozom kolektiv

Muzika    Datum: 20.02.2018.    
Autor: Redakcija


Slijepi muzičar iz Gradiške Jovo Jerković, poznat kao vrijedni čuvar lijevčanskih običaja i muzike, znalac na brojnim instrumentima, boem i humanista, pjeva refren u pesmi “Rijaliti” od Dubioze kolektiv koja se nalazi na njihovom najnovijem albumu “Pjesmice za djecu i odrasle”…

Jovo za Blic kaže da je za nekoliko dana po svome sviračkom i muzičkom izletu u moderne teme i pjevanje postao popularniji nego za četiri decenije stalnih nastupa i pjevanja tradicionalnih pesama.

Jerković je počeo svirati 1968. godine kada je sa bratom nastupio na svadbi, ali za svoj, kako kaže zvaničan početak bavljenja muzikom računa 1971. godinu kada je krenuo u Srednju muzičku školu u Sarajevu, gdje je svirao po kafanama i restoranima.
U najranijem životnom dobu čaroliju muzike i njenu ljepotu osjetio je svirajući frulu. U tome ga nisu spriječile mnoge nedaće, posebno zdravstvene.

“Imao sam devet operacija i kad mi je najteže i tu mi je gitara, prim, basprim, tu su i drugi instrumenti, harmonika… “, ispričao je Jovo za Blic.

Preporučeno za vas:  Za svaku pohvalu: Evo zašto je Selma Bajrami odgodila koncert u Travniku

Bez vida je ostao u djetinjstvu, kaže od visoke temperature izgubio je lijevo oko, a ljekari su mu zahvaljujući operacijama malo popravili vid na desnom, na koje vidi manje od 10 posto.

“Sviram sve duvače, truba, trombon, saksofon, fagot, sve cjevaste instrumente klarinet, flautu, frulu, dvojnicu, žičane instrumente prim, basprim, bugariju, bas, berdu, šargiju… Čak sam 1973. godine osvojio prvo mjesto u Kaknju na takmičenju šargijaša Centralne Bosne”, prisjetio se Jerković.

Osim što je svi­rao sa vrsnim mu­zi­ča­ri­ma, Jo­vo je obu­ča­vao, ka­ko tvrdi, više od hi­lja­du mla­di­ća i de­vo­ja­ka.

“Ne­ki od njih su nas­ta­vi­li da se ba­ve ti­me, ne­ki su oti­šli ne­kim drugim putevima. Ra­du­je me da se mla­di i da­lje žele ba­vi­ti mu­zi­kom, ali nažalost, to­ga je sve ma­nje”, konstatovao je Jer­ko­vić za srbijanski Blic.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.