Sud BiH donio odluku u slučaju Radončić i drugi – Bh-index

Sud BiH donio odluku u slučaju Radončić i drugi

Iz minute u minutu    Datum: 16.05.2018.    
Autor: NAP

Danas ispred Suda, Foto: Agencije PatriaSud Bosne i Hercegovine, Odjel II za organizirani kriminal i privredni kriminal, danas je izrekao oslobađajuću prvostepenu presudu Fahrudinu Radončiću, javlja novinska agencija Patria.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine Radončića teretilo je za ometanja rada pravosuđa.

Tražilo je da Sud Radončića, Bakira Dautbašića, Bilsenu Šahmana i Zijada Hadžijahića proglasi krivim. Branioci su tokom završnih izlaganja naglasili da ne postoje elementi krivičnog djela.

Tužiteljica Suada Pašić je rekla da iz provedenih dokaza proizilazi da su Radončić i Dautbašić tražili od uposlenika ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Zijada Hadžijahića da pokuša saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Azru Sarić otvorena istraga i da pokuša utjecati na to da se zatvori, prenosi BIRN.

Radončić i Dautbašić su, prema njenim riječima, prethodno imali saznanja da je Sarić odbila svjedočenje u Sudu BiH putem videolinka zbog “uznemiravanja”.

Tužiteljica je navela i da je Radončić predlagao članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću da na mjesto ambasadora u Sloveniji imenuje Hadžijahićevu suprugu u ime Saveza za bolju budućnost (SBB), o čemu, kako je rekla, govori komunikacija između njih dvojice.

Pored davanja nagrade za trgovinu utjecajem, odnosno traženja od Hadžijahića da pokuša saznati da li je otvorena istraga, Radončića optužnica tereti da je naredio vršenje pritiska na Sarić da u postupku koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Kelmendija promijeni iskaz, dok su izvršioci bili Dautbašić i Šahman.

Odbrana Fahrudina Radončića zatražila je od Suda BiH da donese oslobađajuću presudu u ovom slučaju kazavši kako Tužilaštvo nije dokazalo van razumne sumnje da je njihov branjenik počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Tokom iscrpnog izlaganja završnih riječi advokat Asim Crnalić kazao je kako se cijeli slučaj i optužnica koja je mijenjana pa proširena temelje na onom što je rečeno i pogrešnom tumačenju onog što je rečeno. Istaknuto je kako su u ovom slučaju zabilježena teška kršenja ljudskih prava, a prije svega pravo na presumpciju nevinosti. Također, odbačen je dio koji se odnosni na utjecaj na Azru Sarić.

Radončićev advokatski tim kazao je kako je Tužilaštvo BiH sve vrijeme tokom pretresa koristilo kao dokaz i predmet koji se vodio na Kosovu protiv Nasera Keljmendija za ubistvo Ramiza Delalića, za što je Keljmendi oslobođen. EULEX je utvrdio kako su u ovom slučaju prekršena ljudska prava Fahrudina Radončića zbog spominjanja njegovog imena u kontekstu slučaja, a trebao je biti jedan od svjedoka.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.