Srijeda, 27 listopada, 2021

Uhapšeno sedam osoba u akciji SIPA-e

Nemojte propustiti

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) rano jutros su (23.6.2015. godine) započeli realizaciju međunarodne policijske akcije kodnog naziva „CD“, koja se provodi u saradnji sa policijskim organima Francuske.

Akcija se provodi na području Zenice, Vlasenice, Prijedora i Jajca, gdje je slobode lišeno sedam osoba i vrše se pretresi objekata na više lokacija, dok se akcija istovremeno provodi i na području Francuske.

Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda BiH i Tužilaštva BiH.

U okviru ove akcije slobode su lišene osobe inicijala E.S., D.H., T.H., L.H., N.D., B.T. i E.H. zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom trgovina ljudima u svrhu radne eksploatacije.

Osobe lišene slobode sumnjiče se da su duži vremenski period (od 2012. godine) vrbovali više ženskih osoba na način da su sa njima stupali u vanbračne zajednice i organizirali njihove odlaske na područje Francuske, a potom ih putem ucjena, prijetnji, zastraživanja, zlostavljanja i drugih vidova fizičkog i psihičkog nasilja primoravali da vrše krivična djela džepne krađe na području Francuske i šire i dostavljaju im novac koji pribave na taj način. U pojedinim slučajevima žrtve su bila i djeca.

Žrtve su bile pod stalnom kontrolom, te izložene svakodnevnom fizičkom i psihičkim malretiranju od strane počinioca krivičnih djela, kako bi pribavile što veću količinu novca.

Procjenjuje se da su osumnjičene osobe svojim nezakonitim aktivnostima stekle protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od 2 miliona eura, koji su kupovinom nekretnina u BiH i luksuznih vozila ubacivali u legalne novčane tokove ili trošili na luksuzan način života.

Navedene osobe sumnjiče se i za krivična djela pranja novca, krivotvorenje isprava, krijumčarenje osoba, zloupotrebe opojnih droga i dr.

U rad zajedničkog istražnog tima, koji je prvi put formiran, uključeni se predstavnici Tužilaštva BiH i Tužilaštva Francuske, te istražitelji SIPA-e i Odjela za maloljetnike Policijske prefekture Pariz, koji su više mjeseci provodili zajedničke istražne radnje na području dvije države.

Za potrebe rada istražnog tima, u Parizu više mjeseci boravi istražitelj SIPA-e, policijski oficir za vezu, radi blagovremne razmjene operativnih podataka i informacija.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz izvještaj o počinjom krivičnom djelu i počiniocima, biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Akcija kodnog naziva „CD“ dobar je pokazatelj da su institucije BiH spremne i sposobne da se efikasno suprostave najsloženijim oblicima međunarodnog organiziranog kriminala i pouzdan i siguran partner kolegama iz EU.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Pao” Dodikov veto: Bez podrške u Narodnoj skupštini RS

Poslanici su odlučili da po interese Republike Srpske nije štetna Odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja...

Možda vas zanima i ovo