Unin vodostaj 138 centimetara, poplavljeno više objekata – Bh-index

Unin vodostaj 138 centimetara, poplavljeno više objekata

Iz minute u minutu    Datum: 13.03.2018.    
Autor: Fena


Una, čiji je vodostaj jutros u 7 sati iznosio 138 centimetara, što je za 17 centimetara više u odnosu na jučer, poplavila je desetak objekata u mjestima Kulen-Vakuf i Pokoj – navode iz Federalne uprave civilne zaštite.

Na dionici regionalnog puta Kulen-Vakuf – Martin-Brod u mjestu Priboj došlo je do aktivacije klizišta koje je blokiralo saobraćaj. Izvršena je sanacija i omogućeno saobraćanje jednom kolovoznom trakom. Na oko 2,5 km od mjesta gdje je bilo klizište, došlo je do izlijevanja Une na put u dužini od oko 20 metara, a visina vode na putu je 10 centimetara i za sada ne sprečava odvijanje saobraćaja.

Na dionici puta Kulen-Vakuf – Klisa voda iz rijeke Une izlila se i ovdje je visina vode na putu 40 centimetara što onemogućava odvijanje saobraćaja. U mjestu Pokoj, na lokaciji Velhovo, na dva mjesta poplavljena je lokalna putna komunikacija.

U Cazinu rijeka Mutnica se izlila. Poplavljeno je priobalno zemljište, nema ugroženih objekata i komunikacija. U Tržcu se otežano saobraća prema naselju Urga. Rijeka Horljava izlila se te poplavila most prema Vilanječi, i dalje je obustavljen saobraćaj Stijena – Vilenjača.

U mjestu Bajrići poplavljen je objekt poljoprivrednog gazdinstva. Vatrogasna jedinica grada Cazina imala je više intervencija na ispumpavanju vode iz stambenih objekata.

Rijeka Sana i Sanica su se izlile u općini Ključ, poplavljeno je poljoprivredno zemljište, ali nema ugroženih objekata. Vodostaj rijeke Sane u 6 sati iznosio je 243 cm, što je za 26 cm više u odnosu na stanje koje je bilo jučer, a vodostaj Sanice u 5 sati iznosio je 312 cm, što je za 26 cm više u odnosu na stanje koje je bilo jučer.

U općini Sanski Most vodostaj rijeke Sane je u 7 sati iznosio je 403 cm, što je za 24 više nego jučer. Poplavljena su poljoprivredna zemljišta i okućnice u naseljima Mahala, Novo Naselje, Zdena, Šabića Klanac i Stari Majdan. U naselju Krkojevci od podzemnih voda ugroženo je nekoliko objekata.

Vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi je u 7 sati bio 297 cm, a jučer 270 cm, što je za 27 cm više. Una se izlila iz svog korita i poplavila nekoliko stambenih i pomoćnih objekata u MZ Centar, MZ Krupa II, MZ Otoka, te lokalni put Halkići – Drenova Glavica. Rijeka Krušnica izlila se iz svog korita i poplavila poljoprivredno zemljište, te nekoliko pomoćnih objekata u MZ Zalug i MZ Centar. Izlili su se iz svojih korita i potoci Baštra, Bukovska i Svetinja.

Preporučeno za vas:  VSTV podnio disciplinsku tužbu protiv Dalide Burzić zbog slučaja Memić

Duž korita rijeke Kladušnice u općini Velika Kladuša, vodostaj se, prema jutarnjim informacijama smanjio, za 20 centimetara, ali je i dalje poplavljen priobalni pojas širine od 20 do 40 metara, uglavnom poljoprivredne površine. Slična situacija je i kod pritoka ove rijeke, tj. duž korita rječica Šumatice i Vidoščice, s tim što se širina plavnog vala kod ovih rječica kreće u rasponu od 70 do 100 metara.

Duž korita rječice Kvrkulje voda se također blago povukla, tako da je prijetnja od ugrožavanja stambenih i poslovnih objekata znatno manja. Prema jutarnjim informacijama, od posljedica izlijevanja vode iz korita rijeke Glinice, sa širinom plavnog vala od 70 do 100 metara ugroženo je samo poljoprivredno zemljište.

Vatrogasna jedinica Bosanski Petrovac imala je više intervencija na ispumpavanju podzemnih i oborinskih voda iz stambenih objekata.

Vodostaj rijeke Save u porastu je duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 7 sati, na vodomjernim stanicama u Bosanskom Brodu iznosila je 685 (jučer 674 cm), Bosanskom Šamcu 559 (jučer 553 cm) te Orašju 779 centimetara (jučer 771 cm).

Zbog izlijevanja rijeke Spreče u općini Gračanica pod vodom je oko 20 ha poljoprivrednog zemljišta u Sprečkom polju od MZ Miričina do Stjepan-Polja. Nivo Spreče na mjernom mjestu Karanovac, jutros u 7 sati iznosio je 315, a jučer 341 centimetar. Redovne mjere odbrane od poplava se preduzimaju kad nivo dostigne visinu 300 centimetara.

Zbog izlijevanja Spreče u općini Doboj-Istok pod vodom je oko 40 ha u priobalnom području.

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojskog kantona je granicama normalnog.

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac, izmjeren jutros u 7.30 sati, iznosio je 270, dok je jučer iznosio 272 centimetra (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava), saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.