Vanredno stanje u Hrvatskoj i BiH zbog poplava – Bh-index

Vanredno stanje u Hrvatskoj i BiH zbog poplava

Izdvojeno    Datum: 13.03.2018.    
Autor: AJB


Topljenje velikih količina snijega podiže vodostaje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici premašio je prošle noći 450 centimetara te je proglašeno izvanredno stanje, no stanovnike ohrabruje što je rast vodostaja usporio i iznosi približno centimetar na sat, pa je u sedam sati u utorak ujutro iznosio 454 centimetara.

Mještani, kojima pomažu vatrogasci i pripadnici Crvenog križa, i dalje podižu zečje nasipe kako bi spasili okućnice i imovinu, prenosi Hina.

Kako je izvijestio HRT, neki stanovnici Hrvatske Kostajnice na posao su jutros išli čamcima i u pratnji vatrogasaca, a najdramatičnije je stanje u Ulici Davorina Trstenjaka, Unskoj ulici i Kavrlji.

Voda je poplavila nekoliko kuća, a poplavljena je i cesta u Kuljanima, gdje je više desetaka stanovnika odsječeno, kako javljaju hrvatski mediji.

O trajnom rješenju problema obrane od poplava u Hrvatskoj Kostajnici govori se već četiri godine jer je 2014., za dosad najvišeg vodostaja, Una prodrla u gradsko središte.

Iako su stručnjaci Hrvatskih voda predlagali podizanje obrambenog betonskog zida uz Unu u cijeloj dužini gradskog ugroženog područja, konzervatori su se usprotivili toj ideji zbog narušavanja vizure zaštićene gradske jezgre.

Vojska poslana na teren

Tada je dogovoreno kako je jedino prihvatljivo rješenje konstrukcija i postavljanje montažnih obrambenih elemenata, koji bi se za povoljna vodostaja mogli ukloniti. Međutim, riječ je o zahtjevnijem projektu, koji još nije ostvaren.

Na temelju zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević donio je u utorak odluku o upućivanju do 100 vojnika za pomoć na području ugroženom poplavama na području Sisačko-moslavačke županije, priopćilo je Ministarstvo obrane (MORH).

Tom je odlukom u Letovanić upućeno 50 vojnika, u Petrinju 30 i u Hrvatsku Kostajnicu 20.

Prošle noći, kad je vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici premašio 450 centimetara, proglašeno je izvanredno stanje obrane od poplava.

MORH napominje da je ministar Krstičević jučer uputio 100 vojnika za pomoć na području ugroženom poplavama na području Karlovačke županije.

Trenutačno je na području oko Mostanja u Karlovcu angažirano 15 pripadnika Oružanih snaga na punjenju vreća i izgradnji zečjih nasipa.

Znatne količine snježnog pokrivača koje su prisutne na području Unsko-sanskog kantona te u susjednoj Hrvatskoj, porast dnevnih temperatura, kao i najava padavina u sljedećim danima uvjetovali su potrebu za pojačanim praćenjem vodostaja na svim vodotocima na vodnom području rijeke Save u Federaciji BiH, priopćeno je iz Agencije za vodno područje (AVP) rijeke Save Sarajevo.

Vodostaj Une u Bihaću u sedam sati iznosio je 138 cm, što je za 17 cm više u odnosu na stanje koje je bilo u ponedjeljak u isto vrijeme. Una je poplavila desetak objekata u mjestima Kulen Vakuf i Pokoj, navode iz Federalne uprave civilne zaštite, prenosi Fena.

Rijeka Sana i Sanica su se izlile u općini Ključ, poplavljeno je poljoprivredno zemljište, ali nema ugroženih objekata.

Brojna izlijevanja u BiH

Vodostaj rijeke Une u Bosanskoj Krupi je u sedam sati bio 297 cm, a jučer 270 cm, što je za 27 cm više. Una se izlila iz svog korita i poplavila nekoliko stambenih i pomoćnih objekata u MZ Centar, MZ Krupa II, MZ Otoka, te lokalni put Halkići-Drenova Glavica.

Rijeka Krušnica se izlila iz svog korita i poplavila poljoprivredno zemljište, te nekoliko pomoćnih objekata u MZ Zalug i MZ Centar. Izlili su se iz svojih korita i potoci Baštra, Bukovska i Svetinja.

Duž korita rijeke Kladušnice u općini Velika Kladuša, vodostaj se prema jutarnjim informacijama smanjio za 20 cm, ali je i dalje poplavljen priobalni pojas širine od 20 do 40 metara, uglavnom poljoprivredne površine. Slična situacija je i kod pritoka ove rijeke, tj. duž korita rječica Šumatice i Vidoščice, s tim što se širina plavnog vala kod ovih rječica kreće u rasponu od 70-100 metara.

Preporučeno za vas:  Opasne su za djecu: Ako ste kupili ove igračke odmah ih bacite, ili vratite trgovini

Vatrogasna jedinica Bosanski Petrovac imala je više intervencija na ispumpavanju podzemnih i oborinskih voda iz stambenih objekata.

Zbog izlijevanja rijeke Spreče u općini Gračanica, pod vodom je blizu 20 hektara poljoprivrednog zemljišta u sprečkom polju od MZ Miričina do Stjepan Polja.

Zbog izlijevanja Spreče u općini Doboj-Istok pod vodom je blizu 40 hektara u priobalnom području.

Na većini vodomjernih stanica na području Unsko-sanskog kantona na rijekama Una i Sana dostignute su razine pri kojima počinje kontinuirano obavještavanje o mogućnosti pojave poplava.

Trenutačno su vodostaji u stagnaciji, ali zbog očekivanih padavlna u idućim danima, kao i topljenja snijega prognozira se dodatno povećanje vodostaja tih rijeka, prenosi Fena.

Agencija upozorava lokalno stanovništvo i službe nadležne za provođenje mjera zaštite na povećan oprez zbog mogućeg izlijevanja rijeka iz korita i plavljenja okolnog terena, objekata i infrastrukture.

Na ostalim slijevovima na vodnom području Save u FBiH (Bosna, Vrbas i Drina) bilježi se stagnacija vodostaja i stanje je redovito.

Poplavljena domaćinstva kod Prijedora

Vodostaji na Savi u blagom su porastu. Na mjerodavnoj vodomjernoj stanici Slavonski Brod u ovom trenutku preostalo je 40 centimetara do dostizanja razina pri kojima se proglašavaju mjere redovite obrane od poplava, dok je na VS Slavonski Šamac preostalo 90 cm do dostizanja navedene razine.

Vodostaj Sane na hidrološkoj stanici Prijedor prešao je razinu izvanredne obrane od poplava za 22 centimetara i jutros u osam sati iznosio je 482 cm.

Prema informacijama s terena, zaplavljeno je više od 100 domaćinstava u naseljima Tukovi, Raškovac, Brezičani i Gomjenica te veliki dio poljoprivrednih površina u tim mjesnim zajednicama.

Također, desetak stambenih objekata poplavljeno je do razine prodora plavnih voda.

Iz prijedorskog Odsjeka civilne zaštite priopćili su da je uslijed intenzivnog priljeva vode na mjernom mjestu kod gradskog mosta došlo do deformacije mjerne letve, koja nije u funkciji, pa je razina vodostaja utvrđena na temelju drugih uporednih pokazatelja.

Plavne su vode uzrokovale presijecanje puta Prijedor – Bišćani, kao i lokalnog puta u naselju Gomjenica, dok je vodostaj Miloševice ispod kritične razine i ne ugrožava stambene objekte i komunikacije u zoni tih vodotoka.

I vodostaj Une u Novom Gradu nizvodno je iznad razine redovne obrane od poplava za 52 cm i jutros je iznosio 502 cm.

Prema podacima lokalnog Centra za obavještavanje, vodostaj Une u stagnaciji je u odnosu na mjerenje u šest sati, kao i vodostaj Sane, koji je u sedam sati iznosio 530 centimetara.

Zasad su na tom području zaplavljene tri kuće.

U naselju Vidorija kod Novog Grada i dalje je u prekidu promet na lokalnom putu Blagaj – Dvorna, a Sana je poplavila put pored stočne tržnice u Novom Gradu i put Urije – Šuća u tim prigradskim naseljima.

Vanredne mjere u Kozarskoj Dubici i Bosanskoj Kostajnici
Vodostaj Save također je u porastu i tijekom dana očekuje se da ta rijeka na hidrološkoj stanici Gradiška prijeđe razinu redovite obrane od poplava.

U Kozarskoj Dubici i Bosanskoj Kostajnici proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava.

Vodostaj Mutnice u Cazinu jutros u šest sati iznosio je 237 cm, a maksimalna razina zabilježena je sinoć u 23 sata, kad je iznosio 253 cm.

Nakon izlijevanja Mutnice poplavljeno je zemljište, ali nema ugroženih objekata i komunikacija.

U Tršcu se otežano prometuje prema naselju Urga.

Najteže stanje u Cazinu i dalje je u mjesnoj zajednici Stijena, gdje se izlila Horljava. Poplavljen je most prema Vilenjači, uslijed čega je obustavljen promet na relaciji Stijena – Vilenjača.

U Bajrićima je poplavljen objekt poljoprivrednog gospodarstva.

Prema riječima šefa Službe Civilne zaštite Cazin Saida Mujića, veće štete nakon otapanja snijega i kiše spriječene su zahvaljujući radovima izvedenim proteklih godina na čišćenju vodotoka i korita Mutnice, Korane i Horljave.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.