Voda prijeti stambenim objektima u Krajini, u Bihaću se očekuje plimni val – Bh-index

Voda prijeti stambenim objektima u Krajini, u Bihaću se očekuje plimni val

Izdvojeno    Datum: 12.03.2018.    
Autor: Radiosarajevo.ba


Topljenje velikih količina snijega, praćeno čestom kišom u noćnim satima, uzrokovalo je poplave u nekoliko naselja na području Cazina. Tako su pojedina poljoprivredna zemljišta uz sliv rijeka Mutnice i Korane u naseljima Pjanići, Tržac, Mutnik, Samardžići, Ćoralići, Tržačka Raštela, Šturlić, u znatnoj mjeri poplavljena, a nivo vode lagano raste i prijeti da ugrozi putnu komunikaciju u Pjanićima, Mutniku i Tršcu.

Pored toga, izlila se i rječica Horljava u naselju Stijena, koja je poplavila most i put koji vodi prema naselju Vilenjača. S obzirom na to da je put od Stijene prema Vilenjači poplavljen, kao i prvi alternativni pravac Vilenjača – Donji Nuhići – Donji Malići – Čajići, do Vilenjače se jedino može doći iz pravca Donje Koprivne preko Suljića.

Na nekoliko mjesta voda prijeti stambenim objektima, a pripadnici Civilne zaštite su od ranih jutarnjih sati na terenu i prate situaciju.

“Obilazimo područja u zahvatu vodotoka rijeka Mutnice, Korane i Horljave, koje su se izlile usljed bržeg topljenja snijega izazvanog južnim vjetrom i kišom. Stanje nije toliko alarmantno s aspekta da smo mi u nekoliko posljednjih godina realizirali više projekata preventivnog karaktera, gdje smo očistili korita Mutnice i Korane, te jednim dijelom i Horljave”, rekao je Said Mujić, šef Civilne zaštite Cazina.

Prema njegovim riječima, voda je izašla iz korita i poplavila poljoprivredna zemljišta u nekoliko naselja, a najkritičnija su područja u Mutniku i Stijeni.

“Trenutno je najteže na području MZ Stijena, a to su Malića bare ispod Starog grada prema naselju Vilenjača, gdje su most i put koji vodi od Stijene prema Vilenjači preplavljeni i obustavljen je saobraćaj na tom području. Do Vilenjače se sada koristi alternativni pravac od Donje Koprivne preko Suljića i Omeragine Luke. Trenutno imamo dva stambena objekta poplavljena i to u Begovim Kafanama i u Stijeni. Problem u Stijeni je iz razloga što je Horljava ponornica i uvir je malog profila, tako da može primiti manju količinu vode u odnosu na onu koja pristiže”, dodao je Mujić.

Preporučeno za vas:  Ogromne plate od države i za one koji negiraju državu BiH

Mještani Stijene ističu da se ovaj problem ponavlja iz godine u godinu, jer se zatvori uvir Horljave.

“Gradske službe su ljetos očistile i proširile korito Horljave i to je dobro, ali je problem što se redovno ne čisti sami uvir, kroz koji voda ne može proći. Jer ako se sito začepi, džaba ulijevati vodu, ona ne može proći. To je godinama i ovdje slučaj, jer sav otpad koji neodgovorni pojedinci bacaju u ovu rječicu, ona donese do svog uvira i on se zatvori. Kad se to adekvatno riješi, neće biti ovolikih problema”, riječi su Rasima Halkića, mještanina Stijene.

“Trenutno je najteže u Kulen Vakufu gdje posljednjih nekoliko sati vodostaj raste velikom brzinom. Riječ je o plimnom valu za koji se očekuje da će u večernjim satima stići u Bihać te da bi mogao donijeti štete. Građanima koji žive blizu rijeke Une savjetuje se da iz svojih stambenih i poslovnih objekata, naročito podrumskih prostorija, izmjeste sve vrijednosti koje bi mogle biti uništene”, kazali su iz Civilne zaštite Grada Bihaća.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.