Vojnik Semir Sarajkić spasio život fudbaleru u Posušju – Bh-index

Vojnik Semir Sarajkić spasio život fudbaleru u Posušju

Fudbal    Datum: 09.06.2018.    
Autor: A.J.

Foto: OS BiHZavršetak ovog meča obilježio je duel prvotimca Goražda Nedima Kurtovića i jednog domaćeg fudbalera, nakon kojeg je Kurtović ostao nepomično ležati bez svijesti, dok su publika i svi akteri meča nakratko “zanijemili”.

Kaplar Semir Sarajkić, pripadnik Oružanih snaga BiH na službi u Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC), koji je ujedno i savezni fudbalski sudija, brzom i prisebnom reakcijom spasio je život fudbaleru za vrijeme utakmice.

Meč je odigran prije dva dana u Posušju, u sklopu razigravanja za ulazak u Prvu ligu Federacije BiH između Posušja i Goražda.

Završetak ovog meča obilježio je duel prvotimca Goražda Nedima Kurtovića i jednog domaćeg fudbalera, nakon kojeg je Kurtović ostao nepomično ležati bez svijesti, dok su publika i svi akteri meča nakratko “zanijemili”.

Tada je došlo do brze reakcije glavnog sudije Semira Sarajkića, koji je izvadio jezik povrijeđenom Kurtoviću, spriječivši gušenje i fatalne posljedice. Nakon toga ga je postavio u odgovarajući položaj i time pokazao vrhunsku obučenost i prisebnost u pružanju prve pomoći.

Dan nakon utakmice kaplar Sarajkić je opisao svoje iskustvo.

Preporučeno za vas:  Ognjen Vranješ nije više reprezentativac BiH
Foto: OS BiH

– Nakon naizgled bezazlenog duela dva igrača primijetio sam da je igrač ostao ležati nepomično na zemlji. Kada sam shvatio što se dešava, odmah sam mu pritrčao te primijenio stečeno znanje u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u pružanju prve pomoći i to tako da sam ga okrenuo na bok i izvadio mu jezik da ne bi došlo do gušenja. Nakon moje brze reakcije, povrijeđeni igrač je došao svijesti. Na kraju se sve dobro završilo, jer je spašen jedan ljudski život – ispričao je kaplar Sarajkić za internet stranicu Oružanih snaga BiH.

Prilikom pružanja pomoći povrijeđenom, kaplar Semir Sarajkić je pokazao osposobljenost, ali i hrabrost prilikom intervencije spašavanja ljudskog života. Ovaj čin kaplara Sarajkića bio je izuzetan jer ovakve povrede često mogu biti fatalne, a za spašavanje je od presudnog značaja pravovremena i odlučna reakcija.

– Povrijeđenom igraču želimo brz i uspješan dalji oporavak, te nastavak uspješne fudbalske karijere – saopćeno je iz Oružanih snaga BiH.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.