Živio s ocem u ruševnoj kući čiji je krov prokišnjavao: Dječak Bajro Hodžić u novom domu dočekuje Bajram – Bh-index

Živio s ocem u ruševnoj kući čiji je krov prokišnjavao: Dječak Bajro Hodžić u novom domu dočekuje Bajram

Izdvojeno    Datum: 14.06.2018.    
Autor: Fena


Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić danas je zajedno sa općinskim načelnikom Jusufom Čavkunovićem u Kladnju predao na korištenje novoizgrađenu kuću dječaku Bajri Hodžiću i njegovom ocu Muhamedu.

Slučaj trinaestogodišnjeg dječaka koji je sa svojim ocem živio u ruševnoj kući čiji je krov prokišnjavao duboko je potresao bh. javnost, a danas je dobio sretan epilog.

Gradnja kuće za Hodžiće sufinansirana je interventnim sredstvima Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, a Općina Kladanj je osigurala svu neophodnu dokumentaciju za gradnju, te priključke na komunalnu infrastrukturu.

– Danas smo sretni jer smo ispunili naše obećanje i pokazali odgovornost, ali i kako se saradnjom i zajedničkim djelovanjem uvijek može napraviti više. Ovo nije nikakav projekat, ovo je samo dom jednom mladom čovjeku, kakav Bajro i zaslužuje – kazao je ministar Ramić.

Općinski načelnik Kladnja zahvalio se komšijama i stanovnicima mjesta Noćajevići koji su pokrenuli ovu humanu inicijativu na čelu sa Mehmedalijom Gavranovićem i prvi pritekli u pomoć porodici Hodžić.

– Iskoristio bih priliku, također, da izrazim posebnu zahvalnost Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica i ministru Ramiću, koji su obezbijedili dio sredstava za izgradnju ovog objekta. Općina Kladanj se od početka ove akcije u svojim kapacitetima stavila na raspolaganje izvođačima radova, te je finansirala izradu projektne i građevinsko-tehničke dokumentacije. Na kraju bih poželio mladom Bajri i njegovoj porodici da u novoj kući prožive puno lijepih godina, a da Bajro u školi niže samo najbolje rezultate, pogotovo sada kada ima obezbijeđene uslove, kao i njegovi vršnjaci, a što je naš Bajro svakako i zaslužio – naglasio je načelnik Ćavkunović.

Preporučeno za vas:  Bosanke iz Sirije uputile pismo: Primite nas nazad zbog naše nedužne djece. Spremne smo i odgovarati

Ono što je posebno obradovalo ovoga dječaka je njegova soba, ukrašena tapetama sa simbolima fudbalskih klubova Bayern Munchen i Željezničar. Uređena je tako nakon što je jednu od novinarskih ekipa dječak odveo na obližnju livadu, gdje mu je otac napravio golove i kazao im tada da navija za Željezničar i Bayern.

– U Ministarstvu smo zapamtili i da je Bajrin omiljeni igrač Ribery, te došli na ideju da napravimo mali znak pažnje. On brine o svome ocu, čije je zdravlje narušeno, a istovremeno pohađa školu. Došli smo danas da mu poželimo svu sreću. Trudimo se da suština našeg rada ne bude samo podrška programima i projektima, nego i upoznavanje sa stvarnim potrebama i poteškoćama ljudi, te djelovanje na terenu. Naše opredjeljenje je voditi brigu i o humanom aspektu i ljudskoj dimenziji – poručio je ministar Ramić.

Ministar Ramić se zahvalio i Općini Kladanj, na čelu sa načelnikom Čavkunovićem, na saradnji, jednako kao i predstavnicima medija, nevladinog sektora i ostalim pojedincima, koji su učestvovali u inicijativi te dali doprinos da dječak sa svojim ocem Bajram dočeka u novom domu, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.


Komentari

NAPOMENA!: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne stavove Bh-index portala. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Bh-index zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Bh-index nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.