Petak, 1 prosinca, 2023

Adnan pritvoren zbog paljenja džamije u Gradačcu, šteta 800.000 KM

Osumnjičeni je lišen slobode istog dana u večernjim satima, obavljena je kriminalistička obrada i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu je predat u nadležnost Tužilaštva.

Preporučeno

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona predložilo je određivanje pritvora za Adnana Subašića (35) iz Gradačca zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo paljevina.

– Subašić je osumnjičen da je 19. novembra 2023. godine oko 12,30 sati koristeći benzin i upaljač, svjestan da će zapaliti zgradu u javnoj upotrebi, izazvao požar u džamiji ‘Husejnija’ u Gradačcu. Džanija je proglašena nacionalnim spomenikom 2004. godine i koja je pod zaštitom UNESCO-a. Pri tome je uništen veći dio unutrašnjosti objekta i prouzrokovana materijalna šteta u iznosu od najmanje 800.000 KM – navodi glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK Admir Arnautović.

Upravo se čita:  Miriše vam na snijeg? Meteorolog Nedim Sladić je otkrio hoće li pasti?

Uviđaj na mjestu događaja su pod nadzorom dežurnog tužioca obavili istražitelji Sektora kriminalističke policije MUP-a TK i vještak protivpožarne zaštite. Po naredbi tužioca vještačenje nastale štete je obavio vještak arhitektonske struke.

Osumnjičeni je lišen slobode istog dana u večernjim satima, obavljena je kriminalistička obrada i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu je predat u nadležnost Tužilaštva.

Upravo se čita:  Odgođen početak suđenja: Vlasnik hotela Jablanica završio u bolnici

Istražne radnje u ovom predmetu su u toku.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo