Subota, 9 prosinca, 2023

Afera „Dozvole“ trese dio BiH: Vozačke ispite prolazili i nepismeni kandidati

O tome ko je sve dobio vozačku dozvolu u RS možda najbolje govori informacija da su ispiti za nekoliko hiljada maraka sređivani i nepismenim kandidatima, te onima koji nisu ni govorili naš jezik.

Preporučeno

Razbijanje kriminalne grupe na području zvorničke regije samo je kap u moru organizovanog kriminala kada je u pitanju fiktivno polaganje vozačkih ispita u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj, otkriva portal Srpskainfo.com.

Da je stanje godinama katastrofalno i da smo kako ocjenjuju stručnjaci, odavno dotakli samo dno, govore stravični podaci o broju poginulih na putevima u ovom entitetu.

Istovremeno, u toku je najveća istraga Republičkog javnog tužilaštva protiv osumnjičenih pripadnika organizovane kriminalne grupe koja je u istočnom dijelu Republike Srpske stotinama kandidata na nezakonit način omogućila polaganje vozačkih ispita.

Stotine ljudi domoglo se tako preko noći vozačkih dozvola, a da nisu prošli ni ljekarske preglede, teorijsku obuku, a ni onaj najbitniji, praktični dio.

Na meti istražnih organa, nakon hapšenja i pritvaranja osumnjičenih članova komisija za polaganje vozačkih ispita, odnosno testova o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja, našli su se i članovi Komisije za polaganje prve pomoći na području zvorničke regije, ali i ljekari koji su izdavali ljekarska uvjerenja iako se kandidati nikada nisu ni pojavili na pregledima.

Upravo se čita:  Poznat po maltretiranju povratnika: Renatu Marjanoviću sedam i po godina zatvora za pokušaj ubistva deset osoba

O tome ko je sve dobio vozačku dozvolu u RS možda najbolje govori informacija da su ispiti za nekoliko hiljada maraka sređivani i nepismenim kandidatima, te onima koji nisu ni govorili naš jezik.

Način rada na području Ispitnog centra u Zvorniku vjerovatno je identičan onome i u drugim centrima u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj, ali zvanična potvrda o tome ne postoji, jer u proteklim godinama nije bilo nijedne ozbiljnije istrage.

Cjenovnik

Zvornik, Osmaci, Bratunac, Vlasenica, kao i opštine na teritoriji Tuzlanskog kantona u entitetu Federaciji BiH samo su neka od mjesta sa koji su dolazili povlašteni kandidati i dobijali testove sa unaprijed popunjenim tačnim odgovorima. Spisak je, naravno, daleko duži, jer su kandidati prijavljivali fiktivne adrese na području ovih opština, a sve u cilju dobijanja vozačkih dozvola na nezakonit način.

Upravo se čita:  Penzionerima u BiH veće penzije već u februaru: Za koliko će biti uvećane?

Ovakav način polaganja vozačkih ispita kandidati su plaćali iznosima i do 4.000 KM.

Tako je polaganje fiktivnog praktičnog dijela vozačkog ispita koštao do 2.600 KM ili više, u zavisnosti od kategorije za koju bi se kandidati odlučili.

Za polaganje testova o poznavanju propisa o sigurnosti saobraćaja na putevima kandidati su osumnjičenima plaćani 1.200 maraka.

Razmjere kriminalnih radnji Komisije za polaganje vozačkih ispita na području Zvornika su, prema navodima istražilaca, ogromne, a tokom istrage prikupljen je veliki broj materijalnih dokaza među kojima su i snimljeni razgovori između osumnjičenih, otkriva odlično obaviješteni izvor Srpskainfo.

Dobijali popunjene testove

Dodaje da je, tokom posebnih istražnih radnji i tajnog snimanja razgovora osumnjičenih koji su praćeni mjesecima, zabilježeno između ostalog, da je velikom broju kandidata na području Zvornika i susjednih opština, kao i Kantonu Tuzla, omogućeno polaganje vozačkih ispita a da se kandidati nisu fizički ni pojavljivali na polaganju teorijskog, a ni praktičnog dijela.

Upravo se čita:  Ginekolog iz BiH uzeo mito od 400 KM: Sada je osuđen na šest mjeseci robije i mora vratit 20.000 KM

– Pored toga, ti kandidati su polagali testove prve pomoći, a da se nisu morali pojaviti ni na tom ispitu. Većina kandidata je dobila i ljekarsko uvjerenje a da se nije ni pojavila na ljekarskom pregledu, dio njih je bio nepismen, a dio nije ni govorio naš jezik- otkrio je izvor Srpskainfo.

Dodaje kako su kandidati za novac dobijali i unaprijed popunjene testove sa tačnim odgovorima.

Izvor otkriva da je kriminalna grupa zaradila velike iznose novca, a tačan iznos trebao bi biti utvrđen do kraja istrage.

Uhapšeni u akciji kodnog naziva “Alter ego” navodno su gotovo dvije godine na području više opština u entitetu Republici Srpskoj, ali i FBiH, djelovali kao organizovana kriminalna grupa i omogućavali kandidatima da bez pojavljivanja na ispitima i praktičnom dijelu – vožnji, uz odgovarajući novčani iznos, dođu do vozačkih dozvola.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Nakon incidenta koji je zabrinuo region: Policija otkrila ko je muškarac koji je pokušavao nagovoriti djecu da s njim uđu u automobil

Radnici Policijske uprave istarske otkrili su ko je muškarac koji je u Pazinu i Trvižu pokušavao nagovoriti djecu da...

Možda vas zanima i ovo