Petak, 1 prosinca, 2023

Agencija za vodno područje rijeke Save: Moguće poplave u ovim dijelovima BiH

Preporučeno

U sljedeća tri dana prognozira se, kako su istakli, vanredno hidrološko stanje

Iz Agencije za vodno područje rijeke Save upozorili su na rast vodostaja Save u Federaciji Bosne i Hercegovine, posebno u slivovima Bosne, Vrbasa, Une i Sane, kao i na moguće poplave.

Riječ je o prognozi vanrednog hidrološkog stanja za period od 14. do 18. maja. Naglasili su da se očekuje dostizanje nivoa obavještenja o mogućim poplavama na srednjem i gornjem dijelu sliva Bosne te na slivovima Une i Sane u FBiH, navodi se u saopćenju.

Upravo se čita:  Ministar finansija BiH o budžetu za 2024. godinu: Većini korisnika se neće svidjeti

Upozorili na bujične poplave na slivovima Fojnice, Sane, Gline i Korane u FBiH. U sljedeća tri dana prognozira se, kako su istakli, vanredno hidrološko stanje, posebno na području:

Gornjeg i i srednjeg dijela sliva Bosne;

Gornjeg dijela sliva Vrbasa;

Na slivovima Une i Sane;

Na slivu Gline i Korane.

Upozorenja se odnose na područja Unsko-sanskog kantona, Srednjobosanskog kantona, Kantona Sarajevo i Zeničko-dobojskog kantona.

Upravo se čita:  Pripremite se: Zima stiže u BiH, temperature padaju ispod nule - očekuje se vjetar i mraz

U Agenciji za vodno područje rijeke Save su sugerirali nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama, koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara, preporučili su na pojačan oprez.

Civilna zaštita treba upozoriti stanovništvo, koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno prilaziti obalama s obzirom na moguće povećanje dubine i brzine tečenja vode te da ih pravovremeno obavijeste s uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne poplave) provesti mjere samozaštite s ciljem smanjena i predupređenja eventualnih šteta od poplava, saopćeno je.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

“Malo alarmantno zvuči”: Nikšić o mogućem poskupljenju struje i redukcijama

Zbog inflacije i situacije s kupovnom moći građana, nećemo povećavati cijenu električne energije za domaćinstva – ona će ostati...

Možda vas zanima i ovo