Srijeda, 23 rujna, 2020

Benjamin (24) odlučio da se vrati iz Njemačke i pokrene biznis u Sarajevu

Nemojte propustiti

Građani masovno pristaju na prodaju glasova za 50 KM

Politička analitičarka Ivana Marić kaže da najveći problem predstavlja to što bi zakonske odredbe kojima bi se mogle regulisati...

Još jedna djevojka nestala u Sarajevu: Javila majci da je našla posao na Ilidži i od tada joj se gubi svaki trag

U slučaju bilo kakvih korisnih saznanja koja bi mogla doprinijeti pronalasku tražene osobe potrebno je kontaktirati PS Novi Grad...

Adnan Jupić o ispiranju nosa slanom vodom: Da li je to učinkovito protiv korone?

Infektologinja iz Hrvatske Alemka Markotić je ovih dana dala izjavu da je ispiranje slanom vodom efikasno u borbi protiv...

Užas u Ilijašu: Nožem iskasapio suprugu, pa pokušao samoubistvo

Muharem Garaplija (1965) sinoć je u Ulici Hašima Spahića u Ilijašu nožem ubio suprugu Sadžidu (1963), nakon čega je...

Benjamin Mešić je zavšio srednju građevinsko-geodetsku školu u Sarajevu, a kada je bio prva godina građevinarstva, odnosno studija geodezije i geoinformatike potpuno neočekivano život mu se promjenio iz korijena.

Nakon pune tri godine rada, iskustva i znanja, koje je stekao u Njemačkoj, Benjamin Mešić se vratio u Bosnu i Hercegovinu. Danas njegova firma realizuje vrijedne projekte širom BiH.

Dok je većini mladih u Bosni i Hercegovini želja otići u neku od zemalja Evropske unije, 24-godišnji Benjamin Mešić odlučio je nakon tri godine boravka u Njemačkoj i uspješne karijere na polju geodezije, vratiti se u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Osim porodice koja je pružila punu podršku njegovoj odluci, većina prijatelja sa čuđenjem je gledala povratak u domovinu.

– Za mene nije bilo dileme da li ostati u Njemačkoj ili vratiti se u Bosnu i Hercegovinu, te u svojoj zemlji primjeniti stečeno znanje i iskustvo. Nakon pune tri godine intenzivnog rada povratak u domovinu je uslijedio u aprilu 2019. godine. Samo dva mjeseca bilo je potrebno da osnujem firmu za geodetske poslove pod nazivom „GBM Group” i već sada mogu reći da se nisam ni jednog momenta pokajao – kaže direktor firme Benjamin Mešić.


U početku nije bilo lako, prisjeća se Mešić, jer je krenuo od nule. Oprema u oblasti geodezije vrlo je skupa, međutim još veći problem bio je pronaći adekvatan stručni kadar. Firma „GBM Group“ trenutno zapošljava troje ljudi, posla bi bilo za znatno više mladih stručnjaka, ali većina odlazi van granica Bosne i Hercegovine.

Brojni realizirani projekti


– Priliku smo dali svršenim studentima i magistrima geodezije i geoinformatike sa kojima smo jako zadovoljni i oni ne razmišljaju o odlasku u Njemačku. Međutim, znatno je više onih koji su bili ovdje, ali im se pružila prilika i otišli su van granica Bosne i Hercegovine. Danas je teško bilo koga uvjeriti da je moguće raditi i solidno zarađivati i u našoj zemlji. Moto firme na neki način je pokazati da se i ovdje može uspješno poslovati – kaže Mešić za Deutsche Welle.

Da je kompanija „GBM Group” za samo šest mjeseci postala prepoznatljiva u poslovima i uslugama koje obavlja, a to su prije svega poslovi iz oblasti geodezije kao i obrada podataka odnosno takozvani „outsourcing”, najbolje pokazuje skoro trocifren broj započetih ali i završenih poslova za kratko vrijeme postojanja firme.

– Najznačajniji projekat koji smo realizirali su parking platforme na Internacionalnom aerodromu u Sarajevu u crvenoj zoni, zatim praćenje radova na proširenju groblja Vlakovo, snimanje izvedbenog stanja polazne stanice Trebevićke žičare, praćenje radova na izgradnji bijatlon staze na planini Jahorini, naravno bilo je tu još desetine manjih poslova. Brojni projekti očekuju nas i u 2020 godini, svojim radom već smo se nametnuli na zahtjevnom tržištu – sa ponosom priča Mešić.

Odlazak u Njemačku

Benjamin Mešić je zavšio srednju građevinsko-geodetsku školu u Sarajevu, a kada je bio prva godina građevinarstva, odnosno studija geodezije i geoinformatike potpuno neočekivano život mu se promjenio iz korijena.

Nakon što je na jednom od bh. portala pročitao životnu priču goraždanke Dine Ušanović, koja je godina u Njemačkoj uspješna na polju geodezije, odlučio joj se javiti posredstvom društvenih mreža.

Foto: DW

– Dinu Ušanović nisam poznavao, pročitao sam da je menadžer američke kompanije „Trimble”, vodeće svjetske firme za proizvodnju geodetskih instrumenata, opreme i GDS sistema, softvera za obradu podataka, te da je asistent na fakultetu u Bochumu. Nisam očekivao da će mi bilo šta odgovoriti, ali ona se odmah javila i pozvala me u Njemačku. Bez razmišljanja prihvatio sam poziv i život mi se iz korijena promjenio. Počeo sam studirati na fakultetu u Bochumu, a pored toga sam radio u firmi koja se bavila projektovanjem i nadzorom u kojoj je moj posao bio vezan za geodeziju. Vodio sam velike projekte poput IKEA-e u Dizeldorfu koja je u to vrijeme bila najveća i najmodernija IKEA na svijetu, “Amazon” logističke hale, puteve između velikih Njemačkih gradova i druge projekte – priča Mešić.

Od samog početka u firmi je i Slavica Matić koja je završila master na odsjeku za geodeziju i u firmi je zadužena isključivo za poslove za koje se školovala.

Veliki poslovi za mladu ekipu

– Do upoznavanja sa Benjaminom i počecima rada u ovoj firmi došlo je spontano. Bila sam završna godina fakulteta i naš zajednički prijatelj rekao mi je kako je mlad momak otvorio firmu, da je dobio posao snimanja javne rasvjete na području sarajevske Općine Centar i da mu je potreban geodeta. Tada sam prvi put i upoznala Benjamina na terenu, uspješno smo završili taj projekat i on mi je ponudio da postanem uposlenica firme što sam prihvatila – priča 24-godišnja Slavica Matić.

Obzirom da su Benjamin i Slavica vršnjaci odnos u firmi je drugarski, bez persiranja i strogih pravila ponašanja i sve se postiže dogovorom bez ultimativnih naredbi što stvara pozitivnu atmosferu u firmi priča nam Slavica Matić koja trenutno ne namjerava napuštati Bosnu i Hercegovinu.

– Trenutno nemam ambiciju ići bilo gdje iz Sarajeva, zadovoljna sam sa poslom koji obavljam i ambicije su mi vezane za daljni razvoj firme. Za vrlo kratko vrijeme stekli smo povjerenje klijenate i imamo ugovore na duže periode za vršenje geodetskih usluga. Nadam se da će nam se priključiti drugi mladi geodeti te da ćemo zajedno još više napredovati u narednim godinama – zaključuje Matić.

Deset zaposlenih u 2020. godini

Firma u 2020 godini planira širenje na evropsko tržište i upošljavanje novih radnika kao i nastavak sa stalnom obukom te usavršavanje kroz primjenu novih znanja i tehnologija.

– Mi već sada imamo posla da možemo zaposliti nekoliko novih radnika i to nam je plan u narednom periodu. Nadam se da će se trend iseljavanja iz Bosne i Hercegovine zaustaviti i da će mladi ljudi svoju budućnost vidjeti ovdje. Mislim da svaki pojedinac mora biti aktivniji, tragati za poslom, a ne samo čekati da im se posao „servira”. Oni koji imaju želju da odu vani, neka idu, ali nakon određenog vremena trebaju da se vrate ovdje i da primijene svoja znanja i vještine jer samo tako Bosna i Hercegovina može naprijed – zaključuje Mešić za DW.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Ponovo su vratili najstrožije mjere, građani bijesni: Čeka nas horor

Izrael je sada među zemljama s najvećim brojem zaraženih. Ali dok je broj novih slučajeva proteklih sedmica nastavljao rasti,...

SIPA podnijela krivičnu prijavu protiv Halida Muslimovića

Inspektori Agencije za istrage i zaštitu BiH podnijeli su jučer krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv pjevača Halida Muslimovića. Ova informacija potvrđena je za Glas...

Još jedna djevojka nestala u Sarajevu: Javila majci da je našla...

U slučaju bilo kakvih korisnih saznanja koja bi mogla doprinijeti pronalasku tražene osobe potrebno je kontaktirati PS Novi Grad Sarajevo Sarajevskoj policiji prijavljen je nestanak...

Amel Tuka postao otac

Amina Tuka, supruga najboljeg bh. atletičara Amela Tuke porodila se danas u Italiji. Bh. atletičar je prvi put postao otac, a on i njegova...

Izgubio bitku s opakom zarazom: Sutra dženaza Emiru Hujiću

Dženaza Emiru Hujiću, bivšem igraču Odbojkaškog kluba Bihać, klanjat će se sutra u na gradskom mezarju Humci u Bihaću u 14 sati. Nekadašnji odbojkaš, koji...

Možda vas zanima i ovo