Četvrtak, 28 rujna, 2023

Protesti u Tuzli: Demonstranti zapalili zgradu Vlade – LIVE

Preporučeno

Foto: TIP
Foto: TIP

Hiljade nezadovoljnih građana okupilo se i danas na platou ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona i okolnim ulicama. Osim većih gradova, protesti su održani u Prijedoru, Maglaju, Visokom…. Dešavanja možete pratiti na Bh-index portalu.

18:30 –  U Tuzli je trenutno mirno. Demonstranti su se, nakon što su zapalili zgradu Općine Tuzla, vratili ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, kazao je Feni glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova TK Izudin Šarić. On je dodao da je pred zgradom Vlade TK ostalo još 50-tak demonstranata koji se polako razilaze.

17:23 – Na tuzlanskim ulicama situacija se polahko smiruje.

17:20 – Uspješno lokalizovan požar na zgradi Općine.

17:05 – Povlači se policija.

16:53 – Demonstranti kamenuju zgradu Općine Tuzla, a policija je na njih upravo bacila suzavac. U međuvremenu su demonstranti upali i u Skupštinu grada Tuzle koju su demolirali, polupali sve po zgradi, a zatim i zapalili prostorije gradske uprave.

16:45 – Nakon što su demolirali i zapalili zgradu Općine Tuzla demonstranti su se povukli nekih 50-tak metara od zgrade. Uzvikuju: ˝Pala Vlada’…

16:40 Desetine hiljada demonstranata polupali su prozore na zgradi općine Tuzla i provalili u zgradu. Izbacuju sve napolje, stolice, kompjutere….

16:35 – Premijer Vlade Tuzlanskog kantona Sead Čaušević podnio je ostavku, javlja “Dnevni avaz”.

Upravo se čita:  Pismo namjere Centralne banke BiH: Traže zemljište za izgradnju Glavne jedinice Sarajevo, ponude se mogu slati do 16. oktobra

16:25- Demonstranti u Tuzli su upravo krenuli prema zgradi Tužilaštva Tuzlanskog kantona, čiji uposlenici su evakuirani prije pola sata, javila je dopisnica Fene iz Tuzle. Vatrogasci još pokušavaju da ugase požar na zgradi Vlade TK iz koje izlazi gusti crni dim. Broj demonstranata se ne smanjuje.

16:15 – U toku kamenovanje zgrade Suda, policija ne reaguje još.

15:50 – Demonstranti napustili su prostor na mjestu ispred zgrade Vlade TK i uputili se prema ostalim institucijama. Više od 13 hiljada ljudi uputilo se prema kantonalnom i općinskom sudu, kantonalnom tužilaštvu i zgradi općine, javlja “Dnevni avaz”

15:35 – U neredima u Tuzli danas je povrijeđeno pet civila i tri policajca, izjavio je Feni glasnogovornik Doma zdravlja Tuzla Adis Nišić. Kazao je da jedan civil ima povredu kičme, te da je upućen na Univerzitetski klinički centar Tuzla. Ostali su zadobili lakše tjelesne povrede.

15:18 – U neredima u Tuzli danas je povrijeđeno pet civila i tri policajca, izjavio je glasnogovornik Doma zdravlja Tuzla Adis Nišić. Kazao je da jedan civil ima povredu kičme, te da je upućen na Univerzitetski klinički centar Tuzla. Ostali su zadobili lakše tjelesne povrede, prenosi Fena.

Upravo se čita:  Novi udar na džep građana: Poskupljuje nekadašnji sinonim za jeftinu namirnicu

15:17-  Između 10.000 i 11.000 osoba trenutno mirno protestira u Tuzli, gdje je zgrada Vlade TK sva u dimu i vatri. Demonstranti pomažu vatrogascima da ugase vatru, a gašenje dodatno otežava vjetar, javlja Al Jazeera.

15:10 – Vatrogasci ne mogu staviti pod kontrolu požar kojeg raspiruje vjetar koji se širi prema gornjim spratovima zgrade. Demonstranti stoje, ne razilaze se, povukli su se ulicom koja vodi prema dvorani Mejdan, javlja Dnevni avaz.

15:00- Nekoliko hiljada građana Tuzle i dalje je na soabraćajnici ispred zgrade Vlade TK

14:50 – Vatrogasci uz pomoć demonstranata pokušavaju ugasiti požar na zgradi Vlade TK.

14:38 – Zgrade Vlade Tuzlanskog kantona sva je u plamenu, ali vatrogasne ekipe su spriječene da interveniraju, javlja agencija Fena. Novinarske ekipe na licu mjesta su nezvanično saznale da je moguće da u zgradi koja je u plamenu još ima nekih demonstranata koji su ranije upali u nju.

14: 33 – Kako javljaju tuzlanski mediji, situacija u gradu je bez kontrole.

14:08 – Demonstranti zapalili zgradu Vlade.

14:05 – Građani Tuzle demoliraju zgradu Vlade. Procjenjuje se da je na ulicama vise od 10.000 demonstranata.

13:50 – Topovski udari odjekuju Tuzlom.

Upravo se čita:  Prognoza meteorologa: Evo kakvo će vrijeme biti do 4. oktobra

13:35 – Demonstranti napali zgradu Vlade TK, policija ne reaguje na napade. Oštećeni su i viši spratovi zgrade. Prema procjenama, trebutno se na ulicama Tuzle nalazi blizu 10.000 građana. Demonstranti počeli ulaziti u zgradu Vlade

tuzla-tip.ba

13:50 – Demonstranti su ušli u zgradu Vlade Tuzlanskog kantona i policija se povukla.

13:20 – Aldin Širanović obratio se demonstrantima: ‘Nema pregovora, želimo da komesar MUP-a TK i cjelokupna Vlada podnesu ostavku’

13:14 – MUP TK-a želi upoznati javnost da se operativnim radom na terenu došlo do saznanja da demonstranti po pojedinim trgovinskim radnjama u Tuzli kupuju solnu kiselinu i kreč u prahu, u namjeri da iste upotrijebe u današnjim demonstracijama.

13:00 – Demonstranti ispred zgrade Vlade TK uzvikuju “Lopovi, lopovi”. Čuli su se poneki topovski udari i petarde.

12:44 – Na ulicama Tuzle se nalazi blizu pet hiljada ljudi.

12:30 – U Tuzli je potpuno blokirana raskrsnica ispred zgrade Vlade TK. Protestima su se pridružili i članovi Koordinacije boračkih udruženja udruženja Tuzla. Iz Vlade TK ponudlili su predstavnicima demonstranata da razgovaraju, što su oni kategorično odbili te i dalje traže ostavku kompletne Vlade TK, piše Dnevni avaz.

12:00 – Situacija u Tuzli mirna.

Foto: RTV Slon
Foto: RTV Slon
TIP.ba
TIP.ba

(Bh-index)

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Visoki domaći i međunarodni zvaničnici stižu na vježbu OSBiH na Manjači

Jedinice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) iz sastava 6. pješadijske brigade i 5. pješadijske brigade, podržane elementima jedinica...

Možda vas zanima i ovo