Četvrtak, 28 svibnja, 2020

Bosanci koji šire našu muziku širom svijeta

Nemojte propustiti

Dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu upozorava: Mjere su ukinute prerano, trebamo biti jako pažljivi. S ovim virusom treba naučiti živjeti!

- Ono što se zna je da se virus prenosi u direktnom kontaktu, da morate imati fizičku distancu...

I Sarajevo pokleklo: Otkrivena jedna novozaražena osoba koronavirusom, još 19 pozitivnih iz tešanjskog klastera

U posljednja 24 sata na KCUS-u je, kako smo već objavili, 225 uzoraka, a 19 ih je bilo pozitivno...

Grad u BiH postaje novo žarište: Od jučer još 19 zaraženih koronavirusom

Svi zaraženi imaju blage simptome, ali bez obzira na to do jučer je 12 osoba bilo na infektivnom odjelu...

Narode, navali: Od večeras počinju s radom ugostiteljski objekti u zatvorenom prostoru i tržni centri; Šiša barovi još uvijek zatvoreni!

Naredbu o zatvaranju tržnih centara Federalni štab civilne zaštite donio je 18. marta, nakon proglašenja stanja nesreće zbog pandemije...

Bosna i Hercegovina bila je muzički centar bivše države, a u njoj su nastajala i rasla neka od najpoznatijih muzičkih imena, pojedinaca i grupa na našim prostorima. I danas se kod nas rađaju vanserijski vokalni i instrumentalni talenti, ali, nažalost, stasavaju i djeluju u drugim zemljama, koje znaju ulagati u muzičku umjetnost i cijeniti rad, trud i velika odricanja koja ovo zanimanje često prate.

Neki od poznatih muzičkih umjetnika stjecajem prilika danas žive i bave se muzikom u inostranstvu, ali velikim dijelom su na različitim projektima angažirani u našoj zemlji, gdje često dolaze i borave. Oni sviraju širom Evrope, a u njihovim djelima uživaju svi. Muzika, ipak, nema i ne treba da ima granice. Ona priča univerzalnim jezikom i simbolima koji svi razumiju.

Našeg maestra na harmonici Elvidina Edu Krilića svakog ljeta Sarajlije viđaju na gradskim ulicama i u njegovom omiljenom kafiću na Grbavici. Karijeru je počeo 80-tih godina prošlog stoljeća, sarađivao je sa svim poznatim zvijezdama, u svojim autorskim knjigama piše i čuva tradiciju sevdaha i muziku našeg podneblja od zaborava. Muzičar koji uživa veliki ugled i poštovanje u stručnim evropskim muzičkim krugovima danas sa porodicom živi u Austriji, gdje je zaposlen kao prosvjetni radnik u jednoj državnoj muzičkoj školi. Također, sa suprugom Dinom, vrsnom violinistkinjom, širom evropskih gradova svira koncerte u okviru zajedničkog sastava “Salon Balkan”.

U rodni grad često dolazi, a svakog ljeta djeluje u okviru već etabliranog i jedinstvenog projekta- takmičenja harmonikaša na Festivalu narodne muzike koji se održava na Ilidži, čiji je i idejni tvorac i inicijator. Raduje ga što može dati svoj doprinos razvoju i popularizaciji ovog instrumenta kod nas, a rezultati njegovog rada su već evidentni kroz niz novih harmonikaških imena koja su se posljednjih godina pojavila na bh. sceni.

Pjevač Alen Hrbinić imao je priliku sresti se sa Krilićem, a zanimljivo je da je životni put obojicu muzičara odveo van granica BiH. Hrbinić sa porodicom živi u Njemačkoj, a ljubav je bila njegov motiv za odlazak. I dok je prije odlaska punio klubove na odličnim svirkama, u Minhenu se posvetio drugoj djelatnosti koja nema veze sa muzikom. No, u posljednjih godinu i pol izdao je tri singla kojima se polako vratio na scenu- „Furam“ odličnog Dine Muharemovića, „Stara raja i ti“ i „Željo u srcu mom“.

Time je pokazao da je muzika ono plemenito što nadilazi sve i sila koja vuče da joj se vrati, što je označilo i njegov češći boravak u BiH. Upravo ova godina će biti izuzetno značajna za Alena, jer će već u februaru predstaviti album prvijenac, na kojem je sarađivao sa plejadom eminentnih muzičara i instrumentalista. Želja mu je da njegove pjesme nađu put do srca prvenstveno bh. publike, sa kojom priželjkuje i češće druženje na svirkama uživo, za koje je pravi majstor.

Čitajte još

loading...

Izdvajamo

Dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu upozorava: Mjere su ukinute prerano, trebamo biti jako pažljivi. S ovim virusom treba naučiti živjeti!

- Ono što se zna je da se virus prenosi u direktnom kontaktu, da morate imati fizičku distancu...

Objavljen snimak vikendice kod Bijeljine u kojoj je pronađena veća količina...

ATV je u posjedu ekskluzivnih fotografija i video snimka vikendice sa bazenom u kojoj je u opsežnoj akciji Žandarmerije MUP-a RS-a i krim policije...

Nezavisni blok traži smjenu Novalića i čitave Vlade FBiH

Zastupnik Nezavisnog bloka Amer Obradović bio je jedan od inicijatora-potpisnika za sazivanje sjednice povodom malverzacija u javnim nabavkama tokom vanrednog stanja. Sjednica Parlamenta Federacije BiH...

Danas dženaza obojici mladića: Zbog tragične pogibije dvojice sugrađana, gradonačelnik proglasio...

Nesreća se dogodila oko 17.35 u Dubokom Potoku, kada se “škoda oktavia”, u kojoj su se nalazili, direktno sudarila s kamionom. Nihad Omerović gradonačelnik Srebrenika...

Demokratska fronta zatražila ostavku Fadila Novalića, Jelke Milićević i Veska Drljače

Iz DF-a smatraju kako su navedene stavke dovele do pojave nepovjerenja građana u kompetencije Vlade Federacije BiH. Demokratska fronta (DF) je podnijela prijedlog u kojem...

Možda vas zanima i ovo