Srijeda, 4 listopada, 2023

Bosna i Hercegovina obavijena misterijom: Prijedorčanu u dvorište stalno padaju “pokloni” iz svemira

Preporučeno

Zbog straha od meteorita iz kuće više nije izlazio bez motociklističke kacige na glavi. Radivoj je u dvorištu, prvi u svijetu, napravio slikoviti spomenik meteoru i nazvao ga “Svemirske suze”.

“Te olujne noći tutnjalo je nezapamćeno nevrijeme. Izašao sam po drva. Vjetar je nosio sve pred sobom. Prema meni se strahovitom brzinom približavala neobjašnjiva plamteća kugla s plavičastim tragom.”

Ispričao je ovo za 24sata.hr. Radivoj Lajić iz Gornjih Lajića kraj Prijedora kada ga je novinarska ekipa posjetila prije desetak godina. Radivoja su se sjetili zbog meteora koji je nedavno eksplodirao iznad Hrvatske.

Upravo se čita:  Miholjsko ljeto: Evo do kad će biti stabilno i natprosječno toplo

Radivoj je ispričao svoje iskustvo s meteorima.

“Pišteća svjetlost bila je sve bliže i bliže. Prasak, jak poput granate, izvalio je stablo šljive samo nekoliko metara od mojih nogu. Misleći da me neko napada, pozvao sam policiju i komšije”, rekao je.

Ranije je ispričao kako je krajem novembra 2007. u dvorište prvi put doletio meteorit. Tek su mu stručnjaci iz Beograda i Banjaluke objasnili da njegova kuća nije meta nepoznatih bombaša nego meteorita.

Upravo se čita:  Zatvoren još jedan veliki industrijski pogon u BiH, bez posla ostalo 70 radnika

U regiji su još slični slučajevi zabilježeni 1947. kraj Zemuna u Srbiji i 1957. kraj Zenice. Posljednje tri godine meteoriti nakon svake kiše i nevremena za Lajića gotovo su normalna pojava. Do sad ih je našao pet puta, a posljednji se u dvorište zabio prije mjesec.

“Neko ima novac, vile i avione, a ja imam kamenčić koji je dio svemira”, priča Radivoj.

Upravo se čita:  Iz Centralne banke tvrde: Strana ulaganja u BiH porasla za više od 30 posto!?

Zbog straha od meteorita iz kuće više nije izlazio bez motociklističke kacige na glavi. Radivoj je u dvorištu, prvi u svijetu, napravio slikoviti spomenik meteoru i nazvao ga “Svemirske suze”.

Meteoriti su zapravo meteori koji nisu u potpunosti sagorjeli u atmosferi te su pali na Zemlju.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Novi otkazi: Ledo gasi proizvodnju u BiH, bez posla ostaju 52 radnika

Nakon najava da Ledo gasi proizvodnju u BiH, stigla je i zvanična potvrda te informacije koju prenosi Biznisinfo. “Nakon pažljivog...

Možda vas zanima i ovo