Četvrtak, 30 studenoga, 2023

“Cijena će biti puno veća nego 1945.” – Medvedev: Spremni smo za sukob s NATO-om

Autor:Agencije

NATO se pretvorio u otvoreno fašistički blok poput Hitlerove osovine, doduše veće veličine, kazao je Medvedev

Preporučeno

Zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti Dmitrij Medvedev se na svom Telegram kanalu osvrnuo na aktualna zbivanja vezana uz rat u Ukrajini. Kao ključne događaje je predstavio dolazak tenkova Abrams u Kijev, nadolazeću isporuku projektila dugog dometa ATACMS i odavanje počasti bivšem nacisti Jaroslavu Hunki u kanadskom parlamentu.

“Čini se da Rusiji ostaje sve manje opcija osim izravnog sukoba s NATO-om na terenu. NATO se pretvorio u otvoreno fašistički blok poput Hitlerove osovine, doduše veće veličine. Mi smo spremni, iako će rezultat biti postignut uz puno veću cijenu za čovječanstvo nego 1945. godine”, najavio je.

Upravo se čita:  Važna obavijest za vozače: U Njemačkoj poskupljuje cestarina za jednu vrstu vozila

Medvedev je nedavno optužio Sjedinjene Države i Europsku uniju da približavaju svijet velikom ratu jer “potiču teror” u pograničnim područjima Rusije. Tom prilikom je podsjetio da u novom globalnom vojnom sukobu ne može biti pobjednika, podsjeća Moscow Times.

Pomoćnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan objasnio je u maju ove godine da Sjedinjene Države, dok pomažu Kijevu oružjem, prate reakciju Moskve kako bi spriječile eskalaciju.

Upravo se čita:  Vozaču iz Bosne i Hercegovine u Njemačkoj oduzeli vozačku zbog pravila koje mnogi zanemaruju

“Osnovni stav predsjednika Bidena je da namjeravamo učiniti sve što je moguće kako bismo podržali Ukrajinu koja brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet”, poručio je tada.

Američki predsjednik Joe Biden priznao je u prvim danima ruske invazije na Ukrajinu kako ga je odluka ruskog predsjednika Vladimira Putina da započne rat stavila pred izbor.

Upravo se čita:  Plava karta i tri koraka: Novi njemački zakon ubrzat će iseljavanje iz BiH

“Postojale su dvije opcije: započeti treći svjetski rat, odnosno fizički rat s Rusijom, ili pobrinuti se da zemlja koja djeluje suprotno međunarodnom pravu plati cijenu za to”, objasnio je.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo