Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Član advokatskog tima Sebije Izetbegović kaže da je odluka o otkazu nezakonita: ‘Prije 6. juna, ne smije se odlučivati o akademskim zvanjima i radno-pravnom statusu’

Preporučeno

Rifat Škrijelj je kazao da Sebija Izetbegović više ne predaje na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Esad Oruč, član advokatskog tima Sebije Izetbegović za N1 je objasnio da niti Izetbegović niti njen advokatski tim nisu dobili rješenje o njenom otkazu na Medicinskom fakultetu i da je ono, kako tvrdi Oruč, nezakonito.

Oruč je detaljno za N1 obrazložio zbog čega misli da je odluka o otkazu Izetbegović nezakonita.

“Ovo je drugi, treći put da se krši ranija mjera suda i rektor Rifat Škrijelj je prekršio odluku suda na jedan preduhitren način. Podsjećam, prema privremenoj mjeri koju je donio sud ne može se može odlučivati o akademskim zvanjima i radno-pravnom statusu Izetbegović sve do narednog ročišta koje je zakazano za šesti juni. Tada će sud donijeti novu odluku kada budu prezentirati dokazi”, objasnio je Oruč.

Upravo se čita:  Nakona Banjaluke: MUP RS zabranio i skup u Mrkonjić Gradu povodom Dana državnosti BiH

Podsjećamo, Rifat Škrijelj za N1 je kazao da Izetbegović više ne predaje na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

“Sebija Izetbegović više ne predaje na Medicinskom fakultetu, sada predaje drugi profesor”, kazao je Škrijelj.

Također, Škrijelj je pojasnio razloge otkaza Izetbegović.

“Sebija Izetbegović je imala ugovor o radu na Medicinskom fakultetu koji nikada nije dostavljen Univerzitetu u Sarajevu, ali smo ga i formalno poništili. S obzirom da je taj ugovor o radu neodrživ nakon svih akata koje smo donijeli, odnosno odluka koje smo donijeli na Senatu i Univerzitetu. Epilog odluka koje su se u proteklim mjesecima donijelo. Ne može biti neko na profesorskom mjestu, kome je oduzeta profesura stavljanjem van snage odluke”, kazao je Škrijelj za N1.

Upravo se čita:  Muž joj na postelji: Esada noseći drva na leđima izdržava svoju porodicu

 

Izetbegović koja je trenutno direktorica KCUS-a ne može biti direktorica ove institucije bez navedenih akademskih zvanja te je zbog toga Vlada Kantona Sarajevo uputila zahtjev Vladi bh. entiteta Federacija BiH da Izetbegović bude razriješena.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Dobre vijesti: Iz Tuzle bi se trebali uspostaviti letovi na šest destinacija u četiri zemlje EU-a, poznate i cijene!

Predstavnici grčke aviokompanije Lumiwings do kraja ove sedmice trebali bi doći u Tuzlu na potpisivanje ugovora s Upravom Međunarodnog...

Možda vas zanima i ovo