Utorak, 5 prosinca, 2023

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške Bjornom Arildom Gramom

Sastanku su, osim člana predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića, prisusustvovali i član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića Sifet Podžić.

Preporučeno

Članovi Predsjedništva BiH razgovarali su sa ministrom odbrane Kraljevine Norveške Bjornom Arildom Gramom (Bjørn Arild Gram) o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i saradnji dvije zemlje.

Član Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović zahvalio se na podršci Kraljevine Norveške Bosni i Hercegovini na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU i NATO. Istaknuo je važnost uloge ambasade Norveške, koja je od januara 2023. godine kontakt ambasada Bosni i Hercegovini za saradnju sa NATO savezom i važan partner Bosne i Hercegovine. Također, Norveška je pomogla osnivanje i funkcionisanje Centra za obuku za mirovne operacije (PSOTC), te dala podršku projektima rodne ravnopravnosti, prevenciji nasilja u ratnim sukobima, procesu vojnog deminiranja, te obavještajno-sigurnosnom sektoru i oblasti cyber sigurnosti. Vlada Kraljevine Norveške bila je jedan od glavnih donatora za NATO povjerenički fond, osnovan u cilju zbrinjavanja prekobrojnog vojnog osoblja u BiH.

Upravo se čita:  Privatni rudnik ugrožava cijeli grad, a investitor je jedan od najbogatijih bh. poduzetnika

Bećirović je ukazao i na veliku važnost implementacije NATO inicijative izgradnje odbrambenih sposobnosti Bosne i Hercegovine, što je ujedno i konkretna podrška realizaciji Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH, kao i doprinos cjelokupnoj sigurnosti i stabilnosti u zemlji.

Dr. Denis Bećirović je poručio da se konkretnim mjerama mora zaustaviti destruktivna antidejtonska politika koja ugrožava mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini, kao i regiji.

Upravo se čita:  Drugi pokušaj: Stranke trojke i HDZ BiH danas se sastaju u Parlamentu BiH

Ministar odbrane Kraljevine Norveške Bjorn Arild Gram rekao je da Kraljevina Norveška podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. On je istakao da u oblasti odbrane Norveška daje podršku Bosni i Hercegovini na euroatlantskom putu i kroz Plan bilateralne odbrambene saradnje koji se potpisuje na godišnjem nivou.

Tokom razgovora konstatirano je da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Norveške dobri i prijateljski, te da postoji spremnost za dodatno unapređenje ekonomske saradnje.

Upravo se čita:  U Parlamentu BiH upućena inicijativa za smjenu ministra odbrane Zukana Heleza: Tvrde da je uznemirio javnost

Sastanku su, osim člana predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića, prisusustvovali i član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića Sifet Podžić.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo