Petak, 1 prosinca, 2023

Čović: S Dodikom ću i dalje dobro sarađivati, a probleme ćemo rješavati u hodu

Preporučeno

Čović smatra da država ima svoj nivo koji mora korespondirati s našim okruženjem, s Evropskom unijom, ali i sa zemljama okruženja.

Vijeće ministara BiH nastavit će još intenzivnije raditi na svim projektima, pa i na “Istočnoj interkonekciji” koja nam je nužna, kao što je nužna “Južna interkonekcija” i mnogo drugih projekata koje ćemo morati, za razliku od vremena u protekle četiri godine, vrlo brzo rješavati – rekao je u srijedu u Mostaru dopredsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović.

Izrazio je nadu kako će Vijeće ministara za desetak dana završiti sve zaostatke koje ima i krenuti s novim programom rada i s usvajanjem zakona na koje se dugo čekalo.

Kazao je kako će pokušati paralelno, zbog podjele nadležnosti, uvezati ono što trebaju raditi entiteti. Jednako je važno, smatra on, uvezati nauku, privredu, ekonomiju, ali i politiku.

– Uvjeren sam da će Vlada FBiH mnogo brže i sadržajnije donositi sve odluke i zakone koji su nam nužni da bismo mi, između ostaloga, energetski sektor približili standardima. Mi imamo na stotine projekata solarne energije u Hercegovini, a nismo riješili ključne stvari poput zakonodavstva, kako to povezati s domaćinstvima, kako to umrežiti, što ćemo s tom energijom. Nismo ni infrastrukturu do kraja izgradili. Sve je to ono što mora primarno donositi federalna razina vlasti, ali i ono što nam treba s razine BiH – pojasnio je on.

Upravo se čita:  Nešić burno reagovao na tvrdnje Heleza: Ako postoje neke paravojske u BiH, to su one kojima prijeti on i time treba da se pozabavi Tužilaštvo BiH

Čović smatra da država ima svoj nivo koji mora korespondirati s našim okruženjem, s Evropskom unijom, ali i sa zemljama okruženja.

– Prometna, energetska infrastruktura, tako i plin, odnosno “Istočna”, ali i “Južna interkonekcija”. BiH mora sebi osigurati energetske izvore i biti potpuno energetski neovisna, jer mislim da smo jedina zemlja na svijetu koja ima ovako bogat kapacitet – podvukao je on.

Komentirajući izjavu Milorada Dodika koji je rekao da je Čović s Elmedinom Konakovićem dogovorio Izborni zakon, Čović je rekao kako neće pasti u zamku da na jedan nabačeni spin razrađuje ko što radi.

Upravo se čita:  Sud BiH prihvatio zahtjev Milorada Dodika

– Problemi Federacije i dogovora o Izbornom zakonu su primarno problemi Federacije, ali isto tako i cijele Bosne i Hercegovine. Da bi se usvojilo, Izborni zakon se mijenja na razini BiH. O tomu ćemo pričati u narednih šest mjeseci, ali ne u životnoj svakodnevici koja treba biti izvršna i zakonodavna vlast. Mi ćemo pokušati završiti te poslove da visoki predstavnik nikad više ne treba nametnuti ništa. Za to imamo sasvim dovoljno vremena – naglasio je on.

Siguran je, kako tvrdi, da će s Dodikom i dalje vrlo dobro sarađivati i da će probleme rješavati u hodu, te da to neće na bilo koji način utjecati na nivo izvršne i zakonodavne vlasti na nivou Bosne i Hercegovine.

Najavio je Izborni sabor HDZ-a BiH, koji će se održati u subotu, 6. maja, te dodao da će se time završiti jedna dimenzija implementacije svega što su trebali uraditi, nakon čega bi kroz maj bilo realno, kako je Čović naveo, završiti vlade Hercegbosanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Srednjobosanskog kantona.

Upravo se čita:  Vulić najavila inicijativu za smjenu Heleza i poručila "Trojki" da su se mnogo prevarili i zaigrali

– Otvorit ćemo razgovore na tim razinama. Uključit ću se u onoj mjeri u kojoj trebam, ali ima dovoljno kolega koji to trebaju raditi. Time ćemo formalno završiti sve ono što je trebalo završiti u implementaciji izbornih rezultata i s te strane sam zadovoljan – utvrdio je on.

Čović je još rekao kako je potrebno dati šansu novim ministrima na svim nivoima da se ne bave svakodnevnom politikom, nego da rješavaju ključne probleme, kao što je donošenje izmjena i dopuna zakona i novih zakona kojih je, kako ističe, potrebno na stotine, kako na nivou FBiH, tako i na nivou BiH.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Voditeljica Merima Šemić-Prguda o napuštanju BiH: “Srce se slomi jer je to sve što vi jeste. I to je tužno. I ljuta sam, beskrajno”

Voditeljica Merima Šemić – Prguda nedavno je okrenula novi list i s porodicom napustila rodno Sarajevo i posao na...

Možda vas zanima i ovo