Utorak, 28 studenoga, 2023

Da li je ovo rješenje: Kazne za pijane vozače idu i do 3.000 KM?

Ukoliko vozač pod utjecajem alkohola izazove saobraćajnu nesreću ili vozi bez stečene vozačke dozvole ili prekomjernom brzinom, ZOBS predviđa novčanu kaznu od 3.000 do 5.000 KM,

Preporučeno

Prednacrt Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja u BiH (ZOBS) otkriva značajno pooštravanje kazni za vozače pod utjecajem alkohola. Do sada je vozačima ili instruktorima vožnje sa više od 1,5 promila alkohola u krvi prijetila kazna od 400 do 1.000 KM i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od dva do šest mjeseci.

Novi ZOBS predviđa da će vozači ili instruktori vožnje sa više od 1,5 promila alkohola u krvi biti kažnjeni novčanom kaznom od 2.000 do 3.000 KM, uz oduzimanje vozačke dozvole na period od najmanje šest mjeseci.

Upravo se čita:  U BiH pao prvi obilniji snijeg ove sezone, najavljene nove vejavice i snježni nanosi

Istom kaznom će biti sankcionisani i vozači koji upravljaju automobilom prije sticanja prava na upravljanje automobilom, kao i oni koji se u naselju kreću brzinom višom od dozvoljene za više od 50 kilometara na sat.

Ukoliko vozač pod utjecajem alkohola izazove saobraćajnu nesreću ili vozi bez stečene vozačke dozvole ili prekomjernom brzinom, ZOBS predviđa novčanu kaznu od 3.000 do 5.000 KM, uz zaštitnu mjeru zabrane upravljanja automobilom u trajanju od devet mjeseci.

Upravo se čita:  Jučer osuđen za zločine u Bosanskom Novom: Rajko Karlica nije pronađen na adresi stanovanja

Pored toga, novi zakon reguliše i do sada neregulisano pitanje električnih prevoznih sredstava, poput trotineta.

Vozači ili vlasnici automobila neće moći ostavljati električna prevozna sredstva bez nadzora na saobraćajnim površinama za kretanje automobila i pješaka, osim na posebno uređenim i označenim mjestima.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...

Možda vas zanima i ovo