Petak, 1 prosinca, 2023

Danas se sastaju Dodik i Konaković: “Ta izjava je bila prilično nekorektna”

Preporučeno

Dodik je rekao i da RS nema nikakav problem sa Južnom interkonekcijom kada se druga dva naroda dogovore o tome, ali da ne prihvata uslovljavanje Istočne Južnom interkonekcijom

Premijer i predsjednik RS-a Radovan Višković i Milorad Dodik najavili su niz mjera kako bi bila poboljšana sigurnost u školama. Neke od njih su pojačano prisustvo policajaca i zabrana unošenja telefona.

Dodik je govorio i o razgovoru s Elmedinom Konakovićem i funkcionisanju Vijeća ministara BiH.

-Jučer sam se čuo sa Konakovićem i njegova najava da će pokušati da se sastane sa mnom je u najmanju ruku nekorektna, rekao je Dodik.

Upravo se čita:  Vulić najavila inicijativu za smjenu Heleza i poručila "Trojki" da su se mnogo prevarili i zaigrali

On kaže i da je Konaković rekao da će mu se javiti kada dođe u Banju Luku i da nema problem da ponovo razgovaraju. Navodi i da su planovi o Istočnoj gasnoj interkonekciji, koja je projekt Srbije i RS-a, od ranije poznati i da ne vidi u čemu je sada problem.

-Neko sad nama drži lekciju kako smo mi to trebali davno na Vijeće ministara BiH. Pa, mi to pokušavamo deset-petnaest godina. Ja bih volio da to nije nadležnost Vijeća ministara BiH, ali jeste. Poruka Konakovića kako on to uvodi tamo je neka druga priča. Mi smo pokušavali godinama da to stavimo na dnevni red, tvrdi Dodik.

Upravo se čita:  Ministar Helez: U RS-u postoje kampovi za obuku paravojnih formacija, vode ih Rusi

Dodik je rekao i da RS nema nikakav problem sa Južnom interkonekcijom kada se druga dva naroda dogovore o tome, ali da ne prihvata uslovljavanje Istočne Južnom interkonekcijom:

„Ali, obično oni izmisle kada treba to pitanje da se riješi. Sad izmišljaju ponovo 14 prioriteta, to nema veze s tim. Završite tu konekciju i idemo dalje. U 14 prioriteta imate i priču o visokom predstavniku da treba da ode, o sudijama Ustavnog suda. Zašto to sad nije na dnevnom redu?“.

Upravo se čita:  Gojko Knežević na čelu Zajedničkog štaba OS BiH

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković rekao je ranije da nije problem Istočna interkonekcija, ali da sa Srbijom sporazum ne može potpisati entitet. Sastanak Dodika i Konakovića očekuje se danas u Banjoj Luci.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Voditeljica Merima Šemić-Prguda o napuštanju BiH: “Srce se slomi jer je to sve što vi jeste. I to je tužno. I ljuta sam, beskrajno”

Voditeljica Merima Šemić – Prguda nedavno je okrenula novi list i s porodicom napustila rodno Sarajevo i posao na...

Možda vas zanima i ovo