Utorak, 5 prosinca, 2023

Dekan Ekonomskom fakulteta u Istočnom Sarajevu: Minimalna plata od 1.050 KM ugasila bi 7.000 radnih mjesta

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, poručio je da će se založiti da minimalna plata u entitetu RS u 2024. godini bude 1.050 KM.

Preporučeno

Marko Đogo, dekan Ekonomskom fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kaže da bi u slučaju rasta minimalne plate na 1.050 KM, ugasilo oko sedam hiljada radnih mjesta u oblasti tekstila, kože i obuće.

“Ako se ne bi ugasilo ostao bi tek mali najproduktivniji dio. Teško da se prema inostranom kupcu mogu tako brzo povećati cijene jer se radi o svjetskoj konkurenciji. U toj industriji, oko 75 posto troškova je radna snaga. Ta industrija teško da bi opstala”, rekao je Đogo dodajući da teret povećanja minimalne plate u tolikom iznosu ne može ići u potpunosti na teret poslodavaca.

Upravo se čita:  OSCE poziva na hitnu akciju za iskorjenjivanje nasilja nad ženama i djevojčicama

On kaže da bi se u slučaju da se i desi povećanje minimalne plate na taj nivo, privreda prilagodila, ali da bi to onda bio pritisak da se dođe do promjene strukture privrede, što je bolno, dugo traje i traži žrtvu u određenom broju ljudi koji nisu fleksibilni na tržištu rada.

“Kod nas se realnost ne cijeni ekonomskim terminima nego političkim. Politika donese odluku, a ti se prilagodi ili umri, nema tu ekonomske odluke”, rekao je Đogo odgovarajući na pitanje koliko je realno da minimalna plata bude 1.050 KM.

Upravo se čita:  Cyber-kriminalci iz BiH postaju sve vještiji, građani se sve teže brane od lukavih prevara

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, poručio je da će se založiti da minimalna plata u entitetu RS u 2024. godini bude 1.050 KM.

“Do kraja ove godine izmirićemo sve naše obaveze bez zastoja i Republika Srpska u iduću godinu ulazi jednako ambiciozno da ostvari svoju fiskalnu i ukupnu ekonomsku politiku na način da obezbijedi povećanje plata i penzija. Zato ću se založiti kao predsjednik Republike Srpske da najniža plata u Srpskoj, odnosno zagarantovana plata bude 1.050 KM”, naveo je Dodik.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo